С белезници на ръцете и с навъсен поглед вчера Кирил Рашков изслуша решението и мотивите на съдия Мария Пейчева от Районния съд в Асеновград да остане в ареста. Най-тежката мярка „задържане под стража” бе поискана от прокурор Калоян Димитров заради получена информация, че Цар Киро се готвел да бяга в Сърбия.

Рашков е обвинен, че на 23 септември в 12,30 часа на обяд се заканил да убие Веселин Христов и приятелката му Иванка Петрова пред дома им в Катуница. Това станало близо 8 часа преди племенникът на жертвите му – Ангел Петров, да бъде прегазен от ромския микробус. Цар Киро бе арестуван в София в малките часове на 28 септември.

„Мълчанието е злато. Болен съм и съм невинен, каза само Кирил Рашков в съдебната зала, където бе доведен, подкрепян от няколко полицаи. Той бил с основно образование, като е роден не в Столипиново, а в македонското село Мировци, стана ясно вчера в Асеновград. Оказа се, че Цар Киро е пенсионер по болест, защото бил 95 % инвалид гласи решение на ТЕЛК, пише "Монитор".

Адвокатът му Даниел Ангелов заяви, че Рашков е с прекарани няколко инфаркта, има исхемична болест на сърцето и захарен диабет, заради което трябвало да бъде пуснат с по-лека мярка от ареста. Според районния прокурор на Асеновград Калоян Димитров има достатъчно доказателства на този етап от разследването, които доказват вината на Кирил Рашков.

От 1958 година до момента Кирил Рашков бил съден многократно, като една от присъдите му била над 10 години затвор. При последните две присъди от 2009 и 2010 година е осъден на глоби. Първата санкция е за 1000 лева за самоуправство, а втората е 3000 лева за хулиганство. По повдигнатите му обвинения за закани за убийство го грози затвор до 6 години

Според Районния съд в Асеновград Рашков трябва да остане в ареста, защото може да се укрие или да заплаши свидетелите на обвинението. Заради ескалацията на напрежението в Катуница той и близките му не могат да се върнат по домовете си и затова нямат постоянни адреси, на които да бъдат призовани за следващите дела. Кирил Рашков може да обжалва оставането си в ареста пред Окръжния съд в Пловдив в 3-дневен срок. Делото е насрочено за вторник от 16 часа.