Таблет компютрите без достъп до услуги са обречени на пазарен неуспех. Много производители се фокусираха преди всичко върху хардуера на своите устройства, без да отделят достатъчно внимание на съдържанието. Тези играчи нямат шанс за успех, смята CEO-то на Amazon Джеф Безос.

По неговите думи, Android таблетът Amazon Kindle Fire представлява не просто устройство, а услуга за крайния потребител. „Най-голям интерес днес представлява именно софтуерът, който е реализиран непосредствено в устройството или във вид на облачна услуга", твърди Безос.

Kindle Fire се явява единен портал за достъп до целия спектър услуги, предлагани от Amazon, вкл. е-библиотека, потоково видео и музика. Таблетът работи с новия браузър Amazon Silk, който обслужва потребителски заявки с помощта на облачната услуга Elastic Compute Cloud (EC2), намалявайки времето за зареждане на уеб страници и пестейки ресурси на самото устройство.

В момента Apple е единственият производител на таблети, който в максимална степен е реализирал концепцията за услуги. Всеки потребител на iPad има достъп до интернет магазина с приложения App Store, може да си свали музика и видео от iTunes и да се възползва от библиотеката за е-книги iBookstore.

Новата операционна система iOS 5 ще даде на потребителите на iPad достъп до услугата iCloud, която предствлява облачно хранилище на музика, снимки и друга информация.

Платформата Android също предвижда достъп до облачни услуги, но нейно слабо място е недостатъчният брой приложения за потребителите на таблети. Наскоро Google добави възможност за гледане на видео по заявка, но до момента компанията не е предложила собствена музикална услуга.

Производителите на Android таблети се опитват със собствени сили да отстранят недостатъците на платформата. Миналата година Samsung пусна услуга Media Hub за гледане на видео в потоково режим, а по-късно същата възможност предложи и тайванският производител на смартфони и таблети HTC.