Ученици от четвъртите класове на основните училища в Ботевград се запознаха с писателката Бета Наур и нейното творчество за деца. Срещата се проведе днес в зала „Орханиец” на Историческия музей. Тя е част от инициативата „Салон на изкуствата 2011 год.”, обяви директорът на музея Тодорка Коцева.
Срещата започна с драматизация на откъс от най-новата книга на Бета Наур – „Вълшебните очила на дядо Хети”. В ролята на героите влязоха ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров”. След това в залата прозвучаха някои от най-хубавите детски стихотворения на писателката. Те също бяха изпълнени от ученици.
Много настроение в залата предизвикаха гатанките за „мънички досетливчета”. Бета Наур подари книги на децата, които дадоха бързи и верни отговори.
Сред публиката в зала „Орханиец” бяха учители и поети от литературен клуб „Стамен Панчев”. Те и директорът на музея поднесоха цветя на Бета Наур и й благодариха за това, че е приела поканата да се срещне с любознателните ученици от четвърти клас.

Бета Наур е поетичният псевдоним на Елизабета Джамбазова. „Бета идва от Елизабета, а Нур – от първите букви на града, в който е роден моят дядо. Той е руснак. Аз бях много привързана към него. Беше учител по професия. Аз също имам педагогическо образование, сподели с наш репортер Бета Наур. – С Ботевград ме свързва моят съпруг – Иван Иванов Боженски, и много приятели. Тук срещнах изключително мили, топли и усмихнати хора. Харесвам много Ботевградския край. Когато нямам физическа възможност да го посетя, мислено се връщам в него”, допълни писателката. 

Бета Наур живее в Брюксел. Там е назначена за учителка в посолството на България. Известно време преподава български език и литература, а след това започва да твори. В началото пише поезия, а впоследствие – проза. Има няколко стихосбирки. Първата й поема в рими се казва „Мини истории”. Нейното продължение е озаглавено „И…друга една история”. Стихосбирката „Голгота” и романът „Алегрия” се появят по-късно.
Бета Наур е единствената българска, която е член на Международния клуб на писателите в Брюксел. Нейни творби са издадени в България, Белгия, Франция и Канада.    

Най-новите книги на Бета Наур, предназначени за деца, се продават в Исторически музей - Ботевград.