Таблетът BlackBerry PlayBook на канадската компания RIM вече е достъпен на българския пазар. Моделът се предлага от М-Тел на цена от 36,90 лева на месец.

PlayBook използва двуядрен процесор и работи под управление на новата операционна система на QNX Software. 7-инчовият дисплей поддържа разделителна способност 1024х600 пиксела. Налични са 16 GB памет и безжичен Wi-Fi модул.

Таблетът идва с достъп до онлайн каталога с приложения App World. За потребителите на BlackBerry смартфони, PlayBook предлага специално разработеното приложение BlackBerry Bridge за връзка между телефона и таблета. Чрез него потребителят може да чете мейлите си на по-голям екран, да организира среща през корпоративния си календар или да работи директно с контактите си.

PlayBook включва 5-мегапикселова камера за снимки и видео с HD качество. За видеоразговори е предвидена втора HD 3МР камера.

Таблетът е достъпен на цена от 834,90 лева или на изплащане срещу 36,90 лева на месец за период от две години. М-Тел предлага и покупка на PlayBook заедно със смартфон на RIM - модели BlackBerry 9780 и BlackBerry 9800.

М-Тел лансира PlayBook като „хитов” таблет. Продажбите на модела в световен мащаб обаче вървят мудно. Анализаторите отдават лошите резултати на RIM напоследък именно на провала на PlayBook.

Наскоро Ройтерс излезе с публикация, че интересът към PlayBook е много слаб и компанията е спряла производството му, позовавайки се на анализатор от Collins Stewart. По-късно обаче RIM опроверга информацията, че ще излезе от пазара на таблети.

През второто тримесечие на годината RIM продаде само 200 000 таблета PlayBook, бележейки сериозен спад спрямо първото тричесечие, когато пласира 500 хиляди броя.