От днес Агенцията по заетостта започва мащабна информационна кампания за разясняване на възможностите и начина на кандидатстване по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Безопасен труд” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Новата схема по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е на стойност 70 млн. лв. Тя е насочена към малки, средни и големи предприятия в качеството им на работодатели, които имат възможност да подават проектни предложения. Основната цел на схемата е подобряване условията на труд в предприятията при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа. Това ще допринесе за адаптиране на управленските процеси в предприятията към нов подход при регламентирането и нормирането на труда и изграждането на съвременна система от трудови стандарти.
Минималният размер на един проект е 50 000 лв., а максималната стойност не трябва да надвишава 200 000 лв. За малки и средни предприятия не се изисква съфинансиране от страна на кандидата. За големи предприятия съфинансирането е в размер на 20% от стойността на договора.
Предвидените дейности в схема „Безопасен труд” ще допринесат за повишаване на производителността на заетите в подкрепените предприятия. Това са:
1. Анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност, общо или на отделни елементи от нея;
2. Mодернизация и/или реконструкция и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд;
3. Закупуване на предпазни средства и специално работно облекло;
4. Разработване и придобиване на стандарти за безопасни условия на труд във връзка с въвеждане на ново работно оборудване и технологии;
5. Обучение на служители за безопасна работа с нововъведено работно оборудване и технологии.
Продължителността на договора по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 12 месеца. Приемането, изпълнението и отчитането на проектни предложения ще се осъществява през периода 2011 – 2013 г. до изчерпване на финансовия ресурс.
График за провеждането на информационната кампания е публикуван на интернет страницата на Агенцията по заетостта.