В момента 625 селища са без ток, 30 са без вода. Това съобщи на пресконференция директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

По думите му са мобилизирани над 1200 спасители, които работят на терен.

Най-тежка остава обстановката в Сливенска, Бургаска, Варненска, Добричка, Хасковска и Шуменска област, където работят областните съвети за сигурност и съответните щабове за координация под ръководството на областните управители - каза Николов.

Дирекцията вчера е реагирала на 560, а от сутринта на 304 сигнала, свързани с тежката зимна обстановка. Всички териториални сили са включени.

Бедствено е положението на прохода Вратник, където от близо денонощие са заседнали 8 души.

Снежната покривка там е много голяма като достъпа до тях е затруднен заради паднали дървета.

Именно падналите дървета и снегът върху тях са основната причина за настоящата критична обстановка, съобщи  Лазар Лазаров шеф на управител съвет на Агенция" Пътна инфраструктура".

Мобилизирана е цялата техника на фирмите, които отговарят за зимното почистване в съответните региони, 150 автомобила на пожарната и Гражданска защита както и техника на българската армия.

За разчистване на падналите дървета са мобилизирани и дървосекачи.

Допълнителна трудност създават и неспазването на въведените ограничения за движение през старопланинските проходи и други засегнати участъци от пътната инфраструктура, заяви Георги Златев - директор на дирекцията, отговаряща за зимното почистване.

По думите му глобите за неслагане на вериги, които в момента са от 20 до 50 лв. са изключително ниски и не могат да спрат водача на товарни автомобили от това да нарушава правилата.

По-рано днес шест автобуса с румънски туристи бяха заседнали в района на Предела в Прохода на републиката от изминалата нощ.
В момента те са отведени от пътниш участък и ситуацията се е развила благоприятно.

Поради снегонавявания и паднали дървета великотърновския участък на прохода е затворен за всички видове превозни средства от миналата нощ.

В района на Велико Търново и Килифарево са се образували километрични колони от тежкотоварни и леки автомобили.

Въпреки усилията на пътните служби почистването на главните пътища от Велико Търново за Стара Загора и Търговище е силно затруднено.

50-60 автомобила са блокирана в Ришкия проход. Очаква се в най-скоро време там да има положително развитие на ситуацията. През цялата нощ там е вилняла снежна буря. Шофьорите са подали сигнал на телефон 112, но все още помощ не е изпратена. Колите не могат да продължат пътя си, тъй като са се образували снегонавявания.

Зимната обстановка в Габровско се е усложнила след падналия обилен мокър сняг.

И днес остава в сила предупреждението за лошо време в Източна България. Училищата във Варна няма да работят.

Валежите спират от утре. На много места в страната има непроходими пътища, няма представители на отговорните институции, които да дават необходимата информация, да предупреждават или направо да отклоняват движението.

Обилни валежи и паднали от силния вятър дървета причиняват сериозни затруднения в придвижването в Източна България.

Почти парализиран е трафикът по някои от основните булеварди на Варна, където задръстванията са причинени от многото аварирали в поройния дъжд автомобили. Проблеми с паднали дървета, силен вятър и мокър сняг има и в област Бургас, като затворен до почистване от дърветата остава пътят Средец - Елхово.

Поради стачката на гръцките митничари е затруднено преминаването през ГКПП Кулата - Промахон, където има опасност от образуване на колони от чакащи автомобили.

Проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, Троян-Кърнаре, на Републиката са затворени, а Дюленски е затворен за товарни автомобили. Шипка е затворен, поради паднали дървета.

Опасност от подащи камъни има в Искърското и Кресненско дефиле, прохода на Републиката, по пътя Нови Искър - Лакатник, Драгичево-Рударци, Юндола-Голямо Белово, Асеновград-Смолян, Бобошево-Четирци, Мездра-Ботевград, и Момчилград-Крумовград.

Всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен, Пампорово и Превала и по пътя Кричим - Девин.
Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан и по пътя Белово - Юндола, Батак - Доспат и в област В.Търново. Забранено е преминаването на товарни автомобили по пътя Смоличано - Пелатиково (обл. Кюстендил).

Ограничения за движение на МПС по път І-8 Хасково-Свиленград-КПП Капитан Андреево поради изграждане на временна пътна връзка. Поради профилактика е затруднено движението по пътя Гоце Делчев - Петрич - Златарево.

До 30.10.2011 г. за ремонтни дейности се затваря пътя Варвара - гара Костандово. Обходът е през Белово - Юндола - Велинград или през Пазарджик - Пещера - Батак - Ракитово - Гара Костандово - Велинград.

Ремонтни работи се извършват на пътя Извор - Димово - реконструкция на на мостово съоръжение. Път ІІІ-6204 Овчарци - Сепарева баня от км 7+690 до км 12+790 се извършва рехабилитация ЛОТ14. Ограничено е движението на МПС на АМ Марица между км 106 и км 113 и етапна връзка с път І-8.