ARM, разработчик на процесори с едноименната архитектура, обяви чип с най-ниското досега енергопотребление. Едноядреният Cortex-A7 ще намери приложение в евтини смартфони.В сравнение със сегашните процесори, Cortex-A7 осигурява с 20% по-висока производителност, като същевременно консумира с 60% по-малко енергия.

Процесорите Cortex-A7 ще се използват в бюджетни смартфони с цена под $100, очаквани на пазара през 2013 г. Според разработчика, тези модели ще бъдат еквиваленти на сегашните 500-доларови смартфони.Чипът ще се произвежда по 28-нанометров технологичен процес. В момента повечето процесори за смартфони са базирани на Cortex-A8, правят се по 48-нанометрова технология и имат 5 пъти по-големи размери от Cortex-A7.

При изпълнение на задачи като уеб сърфиране, например, Cortex-A7 демонстрира с 50% по-висока производителност и пет пъти по-ниска енергийна консумация.

Cortex-A7 може да се използва едновременно с процесорите от топ клас Cortex-A15. При максимално натоварване, смартфонът ще разчита на Cortex-A15, а при изпълнение на непретенциозни задачи ще превключва на икономичния Cortex-A7, като така се увеличава времето за автономна работа.

С производството на Cortex-A7 ще се заемат компании като Samsung, TI, LG, Freescale, Broadcom и др.