Снощи, в Деня на народните будители, етрополци отбелязаха 140-та годишнина от създаването на НЧ „Тодор Пеев-1871” в града.
Тържеството стана в големия салон, който се оказа тесен да побере желаещите да съпреживеят  ставащото на сцената.
След краткото поздравително слово от председателя на читалището Христо Андреев, от кмета на сръбския град Бела Паланка Александър Живкович, който подари прекрасна картина, започна страхотен концерт-спектакъл.
Впечатляващо беше самото начало, напомнящо за първите стъпки на българското „театро” или познато още като „позорище” с газените лампи и големият ентусиазъм на първопроходците в културното развитие на града. С автентичното облекло на тогавашните театрали и най-вече на характерния български говор за онова време – преди 140 година.
И изпълненията на сегашните самодейни състави към читалището – танцьорите на Калинка Пушкарова, автентичните хорови изпълнения на възрастни и деца от групата на Диляна Гоцева, пианистите и тамбурашкия състав на Цветанка Андреева, малките „омайничета” от литературния кръжок на Евгения Христова, съставите на Николай Христов и Виолета Цолова. Изпълненията им, умело режисирани от гост-режисьора Георги Габровски, се приеха с по-различен от друг път начин. И се изпълняваха с много жар и празнично настроение.
На празник, като на празника, който завърши с огромна торта от Общината и много цветя и поздравителни адреси, между които от министъра на културата Вежди Рашидов, от кметовете на съседните общини Ботевград и Правец. 
През цялото време на видеостена зрителите можеха да проследят във фотоси и текст историята на читалището от създаването му до сега. 
Под звуците на младежката духова музика танцьори и част от публиката извиха кръшно българско хоро на сцената и в салона.