Заплатата вече не е основен мотив за избор на работно място. Младите професионалисти приемат по-ниско заплащане за сметка на достъп до социални мрежи, възможност за дистанционна работа и гъвкаво работно време, твърди проучване на Cisco.Според втория световен годишен доклад за технологии Cisco Connected World Technology Report, желанието на младите специалисти и студенти да използват социални мрежи, мобилни устройства и rнтернет по-свободно на работното място повлиява на избора им на бъдеща работа, повече и от заплатата.

Това и други заключения характеризират значимостта на връзката между интернет, културата на служителите и конкурентните предимства на компаниите и изненадващо показват, че традиционните методи за привличане и задържане на млади служители могат да бъдат не толкова значими.

Според проучването, един на всеки трима (33%) студенти и млади служители  на възраст под 30 години би предпочел свободния достъп до социални медии, гъвкавата употреба на устройства и трудовата мобилност пред заплатата, когато приема предложение за работа.

Повече от двама на всеки пет студенти (40%) и млади служители (45%) заявяват, че биха приели по-ниско платена работа, която предлага по-голяма гъвкавост по отношение на избора на устройства, достъпа до социални медии и мобилността, отколкото по-високо платена работа, предлагаща по-малко гъвкавост.

Повече от половината студенти в световен мащаб (56%) заявяват, че ако попаднат на компания, която забранява достъпа до социални мрежи, те или не биха приели предложението за работа, или биха се присъединили към компанията, но ще търсят начин да заобиколят корпоративната политика.

Приблизително двама от трима студенти (64%) заявяват, че планират да попитат относно политиките за употреба на социални мрежи по време на интервю за работа, а един от четирима като цяло (24%) заявява, че това ще бъде ключов фактор за неговото решение да приеме дадено предложение.

Най-малко един от четирима служители (29%) в световен мащаб заявяват, че липсата на отдалечен достъп ще повлияе на решението им относно работата, като например да напуснат компанията по-рано, отколкото по-късно, да не полагат максимални усилия или направо да отхвърлят предложението за работа.

Половината от студентите и младите служители (49%) заявяват, че биха предпочели да загубят портфейла си, отколкото своя смартфон или мобилно устройство.  Седем от всеки 10 (71%) смятат, че устройствата, предоставени от компанията, трябва да бъдат разрешени както за бизнес, така и за лична употреба, поради смесването на работните и личните комуникации в ежедневния им начин на живот.

Четирима от пет студенти (81%) искат да изберат устройството, с което ще работят – като получат бюджетни средства за закупуване на работно устройство по техен избор или като донесат лично такова в допълнение към стандартните устройства, предоставяни от компанията. Приблизително седем от 10 служители (68%) смятат, че техните компании трябва да им разрешат достъпа до социални мрежи и лични сайтове с техните устройства, предоставени от компанията.

Трима от 10 студенти в световен мащаб (29%) смятат, че след като са започнали работа, е по-скоро тяхно право, а не привилегия, да имат възможността да работят дистанционно с гъвкав график. Двама от пет (43%) смятат възможността да се свързват към мрежата от всяко място и по всяко време за жизнено важна функция на тяхната работа.

Седем от 10 студенти (70%) и 69% от служителите смятат, че не е необходимо да бъдат в службата редовно, с изключение на важните срещи. Един от четирима вярват, че тяхната продуктивност ще се увеличи, ако им бъде разрешено да работят от вкъщи или дистанционно.

Следващото поколение работещи ще очаква да получи достъп до корпоративни мрежи и приложения чрез множество нефирмени устройства, като например автомобилни навигационни системи, екрани на гърба на седалките в самолети и телевизори.