Председателят на ОбС вече ще преценява дали да се дава думата на граждани, които искат да се изкажат, да отправят въпроси или да изразят становища по време на заседание на органа на местно самоуправление в Ботевград. До този момент редът за изказване на граждани в ОбС се определяше чрез гласуване с обикновено мнозинство. Промяната в ал.5 на чл.37 от Правилника за работа на местния парламент бе предложена от кмета Георги Георгиев. Тя получи подкрепа от общинските съветници. „Въздържал се” гласува Цветан Цолов от РЗС. 

Повече от десет предложения за промени в Правилника направи Христо Якимов: гражданите да имат право на достъп до решенията на ОбС, без изричното разрешение на неговия председател;  зам.председателите на ОбС да следят за времето на ораторите; към председателя на ОбС да се създаде Консултативен съвет, в който да влизат той, заместниците му и председателите на постоянните комисии, с цел по-експедитивно протичане на заседанията; към ОбС да се създаде Постоянна комисия за контрол на обществените поръчки; кметът и неговите заместници да взимат по веднъж думата в рамките на 7 минути за всяко предложение в ОбС; да не се внасят предложения 24 часа преди заседанията на ОбС; продажбата на общинска собственост да става възможна след гласуване „за” на две трети от общия брой на общинските съветници; в Правилника да се върне Главата за обществения посредник; ръководствата на постоянните комисии да се избират с явно гласуване. Това бяха част от предложенията на съветника от БСП. От тях бе прието само последното.
По отношение на контрола върху обществените поръчки адвокатът на ОбС обясни, че такъв се осъществява от Сметната палата, съгласно Закона за обществените поръчки. Във връзка с предложението за достъп на гражданите до решенията на ОбС, без да се иска разрешение на председателя, адв. Стоянов  каза: „Решенията се съхраняват в архив. Достъпът на гражданите до дадено решение става с разрешение на председателя на ОбС и срещу заплащане, това е редът и той не бива да се нарушава.”.
Кметът Георги Георгиев заяви, че няма как общината да плаща на обществен посредник, когато се говори за съкращения в общинските администрации. Той не се съгласи и с останалите предложения на Якимов. Градоначалникът ги определи като „препъни камък” в работата на Общинския съвет. „Преди да се внесе за гласуване, Правилникът е съгласуван със съответните специалисти”, подчерта кметът.
Правилникът за работа на местния парламент бе приет във вида, представен от председателя на ОбС Йорданка Лалчева. „За” гласуваха 18 съветници, 6 бяха против, а 3-ма се въздържаха.