В началото на миналата година в сектор „Икономическа полиция” на столичното Осмо РУП много граждани сигнализирали, че на домашния си адрес са получили писма от две фирми за несъбираеми вземания.

Задълженията били натрупани от неплатени сметки към един от мобилните оператори. Потърпевшите заявявали, че не са сключвали договори за мобилни или фиксирани услуги с този оператор. В хода на разследването полицаите установили, че почти всички договори са сключени в офис на магазин в столичния ж.к. „Дружба”. Те провели разпити и снели образци от подписа и почерка на служителите на офиса. Констатирали, че там са изготвяни неистинските договори за мобилни услуги.

Междувременно се установило, че служителите ползвали откраднати или загубени документи за самоличност, както и данни от стари договори. Като източник на данни ползвали и търговския регистър в интернет, тъй като в повечето случаи измамените имали регистрирани фирми. Собственоръчно изписвали имената на гражданите в графа „за клиента” и полагали подписи вместо тях. Управителят на офиса поставил условие на служителите, че ако всеки месец не сключат 180 договора, ще бъдат лишени от паричните бонуси на договор. Съществувал и допълнителен материален стимул – към повечето тарифни планове към новосключените договори имало възможност промоционално да се вземат скъпи мобилни телефони на лизинг, с които се облагодетелствали работещите в офиса.
Установена била и схемата на действие на групата - при сключването на фалшивите договори се посочвал адрес за получаване на фактурата, различен от адреса на жертвите.

След като не постъпвали плащания, автоматично се начислявала неустойка по договорите. Фирмата, с която имал договор мобилният оператор, уведомявала измамените на домашния им адрес за неплатени сметки. Тогава те разбирали, че са били задължени - в много от случаите с по четири договора за мобилни и два за фиксирани услуги.

Установени са членовете на групата - управителят на магазина Х.Х. /27 г./ и продавач-консултантите М.Г. /25 г./ и Г.Н. /34 г./. Срещу тях и други служители на фирмата вече са повдигнати обвинения по чл. 310 във връзка с чл. 309, ал.1 от НК. Материалите по случаите са докладвани в Софийска районна прокуратура. Членовете на престъпната група били привлечени като обвиняеми, а техният лидер - задържан за 72 часа с постановление на прокуратурата.

За периода от разкриването на схемата със злоупотребата с личните данни на гражданите до момента в Осмо РУП са приключили или са в ход 10 досъдебни производства, а по повече от 50 предстои повдигане на обвинения. Междувременно продължават да постъпват нови сигнали от граждани от страната, които тепърва ще бъдат докладвани на Софийска районна прокуратура след приключване на предварителната проверка по тях.