Апелативният съд във Варна измени в ефективна присъдата на бившия кмет на Белослав Емил Дичев, съобщиха от пресслужбата на съда.

В рамките на въззивна проверка на присъдата спрямо бившия кмет на Белослав Емил Дичев, признат за виновен на първа съдебна инстанция за престъпление по служба, Апелативният съд във Варна измени наложената му условна присъда (три години лишаване от свобода, отложена с пет години изпитателен срок).

Втората съдебна инстанция реши Дичев да изтърпи ефективно наказание в размер на три години „лишаване от свобода” при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Освен това, този съд увеличи наложеното наказание на Дичев – „лишаване от право да заема отговорна държавна или обществена длъжност” от 2 на 3 години. И още една корекция в първоинстанционната присъда наложи въззивната апелативна инстанция, като увеличи наложената глоба спрямо бившия кмет от 5000 на 10 000 лева.

В началото на м. юни тази година Варненският окръжен съд призна вината на бившия кмет на Белослав Емил Дичев за престъпление по служба и му присъди наказание „лишаване от свобода" за срок от три години, чието изпълнение се отлага с пет години изпитателен срок. Тогава Варненският окръжен съд го призна за виновен в това, че като длъжностно лице, което заема отговорен пост в изпълнителната власт, поискал и приел подкуп в големи размери, за да извърши действия по служба, свързани с изпълнение на процедури по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Като кмет на община Белослав от 19 декември 2007 до 28 януари 2008 година поискал от Борислав Борисов, управител на "Брод 1" ООД 50 000 лева, за да извърши действия по служба, отнасящи се до процедура по ЗУТ, свързана с одобряване на ПУП за изграждане на складова база за експедиция, транспорт и съхранение на втечнен газ пропан-бутан в местност "Върбалака" на община Белослав.

Дичев внесъл в Общинския съвет докладна записка с проект за решение за одобряване на ПУП, в който се намира и обекта "Разпределителна база за експедиция, транспорт и съхранение на втечнен газ пропан-бутан". Именно след тези действия, на 17 декември миналата година той приел от управителя на Търговското дружество 5000 лева, които според съд не му се следват. Варненският окръжен съд лиши Емил Дичев и от правото в следващите две години да заема отговорна държавна длъжност и му наложи глоба в размер на 5000 лева. В настоящия момент Емил Дичев търпи мярка за неотклонение „подписка”, определена му от Варненския окръжен съд.
Със своето решение да измени присъдата на Варненският окръжен съд, днес Апелативният съд уважи протеста на прокуратурата. Съдът отчете изключително високата степен на обществена опасност на искането и получаването на подкуп от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - кмет на Община.

В мотивите на съда е записано, че в поведението на Дичев има една упоритост в извършване на деянието и то в продължителен период от време, насочена към получаване на пари, които не му се следват. Според съда, бившият кмет е извършил поредица от действия, а целта му била получаване на парични средства с цел облагодетелстване. Именно поради тези съображения въззивният съд отмени условното наказание като го замени с ефективна присъда от три години, а наказанието „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност” завиши от 2 на 3 години. На същите основания втората съдебна инстанция счете, че наложеното наказание глоба в размер на 5000 лева е занижено, тъй като следва да се има предвид и размера на поискания подкуп от 50 000 лева. Именно заради това, наказанието „глоба” следва да бъде завишено на 10 000 лева, тоест средният размер, предвиден в законовата норма за това престъпление.
Решението на Варненския апелативен съд може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.