Google обяви, че ще спре няколко свои проекта, които не успяха да се наложат като популярни. Това е поредното „изчистване” от нерентабилни бизнеси, откакто начело на компанията застана съоснователят Лари Пейдж.

Интернет гигантът ще затвори Google Knol (конкурент на Wikipedia), Google Friend Connect и Google Wave („пощата на бъдещето”). Компанията прекратява също работата на Google Bookmarks Lists, Google Gears, Google Search Timeline и проекта „Renewable Energy Cheaper than Coal”.
ОЩE ПО ТЕМАТА
    
Лари Пейдж започна реорганизации в Google
Google тества услуга конкурент на Уикипедия
Google търси предизвикателства извън виртуалния бизнес

По-рано Google закри Aardvark, Google Desktop, Fast Flip, Code Search, Buzz, Jaiku и Google Labs.

Проектът Knol беше един от най-амбициозните. Компанията го стартира през 2007 г. с цел да подобри съдържанието в интернет, като позволи на експертите съвместно да пишат статии. Работата по него все пак ще продължи в партньорство със Solvitor и Crowd Favorite за създаване на Annotum - отворена платформа за публикуване на образователни текстове, основана на WordPress.

Knol ще продължи да функционира до 30 април следващата година, а от 1 октомври 2012 г. потребителите ще могат да свалят своите статии, за да ги пренесат на платформата Annotum.

Друг интересен проект, подлежащ на закриване, е „Renewable Energy Cheaper than Coal” - инициатива насочена към намаляване на стойността на енергията от възобновяеми енергийни източници. Според Google, в момента други организации, работещи в тази сфера, имат по-добри позиции за изследване на технологиите за слънчева енергия. Компанията вече публикува със свободен достъп резултатите от всички свои изследвания.