Стихосбирката на Ванина Каменова „Бъди и жена” бе представена вчера в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Събитието уважиха председателят на ОбС Йорданка Лалчева, общински съветници, учители, членове на литературен клуб „Стамен Панчев”, близки и приятели на младата поетеса.
В книгата са събрани стихотворения, вдъхновени от обичта към семейството, родината, любимия човек, носталгията по детството. Авторката се вълнува и от социални теми като бедността и отношенията между хората. Това каза при представянето друг местен автор Любен Томов. 
Ванина Томова бе поздравена от ботевградския поет Пейо Пеев за това, че млад човек като нея проявява социална ангажираност към един от най-сериозните проблеми на съвременния свят – бедността.
Самата авторка обобщи съдържанието на своята стихосбирка с думите: „В тази книга съм изляла душата си”. Ванина Каменова благодари на Община Ботевград, на Общинския съвет и на баща си Петър Каменов за това, че са осигурили средства за издаването на първата й книга. Също така тя изрази своята благодарност към редактора Христина Иванова и към младия художник Владислав Иванов.
По повод премиерата на книгата си авторката получи поздравителен адрес от името на литературен клуб „Стамен Панчев” и много цветя от почитатели.
Ванина Каменова е родена в София, но живее и учи в Ботевград. Завършва СУ „Климент Охридски”, специалност „Педагогика”. Има и магистърска степен по икономика от Международното висше бизнес училище в Ботевград. Семейна е.
Работи шест години в чужбина. Наскоро се завръща в Ботевград и подновява членството си в литературния клуб.