Откриването на обект ЦДГ „Синчец” след извършени ремонтни дейности бе част от празничната програма на общината, посветена на 134 години от освобождението на Ботевград. На прерязване на лентата присъстваха и гостите от Саранск Павел Котин, Павел Кшияйкин и Иван Петров.

Общинското ръководство и делегацията от побратимения на Ботевград мордовски град бяха посрещнати в ЦДГ „Синчец” с питка, мед и здравец. „Днес за нас е един много вълнуващ празник. Завършиха ремонтните дейности за обновяване и модернизиране на сградата на детската градина, съгласно договор между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и община Ботевград по проект „Инвестираме в нашите деца”, финансиран от ОП „Регионално развитие”, каза в словото си директорът на детското заведение Таня Цанова. Тя благодари на кмета Георги Георгиев и на всички, които са работили за изготвянето на проекта и успешното реализиране на ремонтните дейности. Таня Цанова каза още, че „сега детската градина е по-топла, по-светла, по-уютна и по привлекателна за децата”.
С виц за днешния слънчев ден в Ботевград започна изказването си кметът Георги Георгиев. „Попитали радио „Ереван” защо толкова рано е изгряло слънцето над Ботевград. Отговорът на радиото бил: „Защото кметът е поръчал хубаво време за празника на града и, разбира се, защото днес се открива една напълно обновена детска градина”, пошегува се градоначалникът. След това той припомни, че в ремонта на детската градина са вложени близо 700 000 лева. Георги Георгиев пожела на децата да бъдат здрави и допълни, че грижите за тях ще бъдат винаги приоритет на Община Ботевград. Той обеща, че през настоящия мандат детска градина „Синчец” „ще получи нова придобивка, за да има напълно завършен облик”, но не пожела да издаде каква ще бъде тя.
След прерязване на лентата гостите разгледаха детската градина. После посетиха Историческия музей. В продължение на час те разгледаха експозициите в отделните зали.