Обвиненият за подпалването на три автомобила в кв. „Западен парк" Владислав Николов - Куката излиза на свобода. Състав на СГС наложи мярка „подписка" на обвиняемия, с което отмени наложения му преди седмица от Софийски районен съд „постоянен арест".

Според съдиите единственото безспорно доказателство, макар и косвено, са намерените следи от бензин и дизел по ръцете на Куката, които обаче могат да бъдат обяснени с това, че той работи в сервиз за поправка на гуми.
Освен това същата вечер (12 декември) между 20.00 и 21.00 часа той е бил на бензиностанция, където е зареждал колата си.

Съдиите не приеха един от мотивите на Софийски районен съд Куката да остане в ареста - думи на случайни хора, събрали се на местопроизшествието, че поведението на Куката било странно. Според съда тези лица са били напълно непознати за него и той не разговарял с никой от тях.

Съдиите намериха и обяснение за присъствието на обвиняемия в квартала. Според показанията на Александър Веселинов Владислав Николов живеел от известно време в апартамента на своя баща, намиращ се наблизо до запалените автомобили.

От представените доказателства става ясно, че същата вечер обвиняемият е бил проверяван три пъти от полицейски служители от региона.

Съдиите са категорични, че не са събрани достатъчно доказателства за авторство на обвиняемия. Във връзка с намерените следи от гориво по ръцете му, съдиите са на мнение, че би следвало да се потърси връзка по идентичност на веществото по ръцете му и намерените обгоряла текстилна материя и пластмасова бутилка. Тубата, намерена на местопроизшествието, не е свързана с Владислав Николов.

Самият Владислав Николов заяви: „Нямам нищо общо с палежите, за които ме обвиняват".

В началото на съдебното заседание прокурорът по делото поиска съдът да се съгласи изцяло с мотивите и решенията на Софийски районен съд като заяви, че въз основа на събраните доказателства на изключително ранния етап от разследването има наличие на обосновано предположение за виновността на обвиняемия.

Адвокатът на Куката Величков изложи своите мотиви подопечният му да бъде освободен. Той обърна внимание на показанията на свидетелката Спирова, които подкрепят изцяло обясненията дадени от Куката пред следователите. Пет дена Владислав Николов е задържан, а СДВР не извади записа на телефонното обаждане на 112, с което обвиняемия е сигнализирал за запалените автомобили, каза адвокат Величков и допълни: „Когато такова доказателство подкрепя обвинението, се вадят за секунди, а сега това не става за дни".

Според защитника още по-необяснимо е, че свидетелката Силвия Методиева е държана в ареста и е подлагана на какви ли не методи, за да не казва, че е присъствала, когато Куката е позвънила по телефонна за спешни обаждания. В крайна сметка направената разпечатка доказва, че има такова обаждане от телефонния номер на обвиняемия и то е направено в 3.38 часа в нощта на 12 срещу 13 декември.

Адвокат Величков изтъкна и че Николов е наркозависим. Това е болестно състояние и оставайки в ареста, не може да се лекува. Освен това според защитника, Куката не би могъл да попречи на евентуално продължаващо разследване.
Решението на СГС е окончателно.

От общо тримата задържани във връзка с палежите на коли от последните месеци в София, Куката е вторият пуснат на свобода, след като по-рано беше освободен и обвиненият за палежите в кв. „Захарна фабрика".