Работници в китайски завод на Foxconn направиха опит за масово самоубийство. На 12 януари, четвъртък, след конфликт с ръководството около 150 души заплашиха да скочат от покрива на предприятието в Ухан, предаде Ню Йорк Таймс.

Foxconn се прочу в последните години със самоубийствата на работници

До трагичен инцидент не се стига, тъй като ръководството успява да се договори с протестиращите. Подробности за споразумението не се посочват освен, че 45 работници са били незабавно уволнени.

Собствено разследване на Microsoft разкрива, че конфликтът не е провокиран от условията на труд, а с кадровите назначения и трансферната политика на ръководството.

Според анонимен източник на Ню Йорк Таймс обаче, проблемът се корени в отказа на ръководството на Foxconn да повиши заплатите при преместване на работници от Шънджън в Ухан, където условията са по-лоши. В предприятието работят около 32 хиляди души.

Foxconn е най-големият контрактен производител на електроника. Компанията изпълнява поръчки за ИТ гиганти като Apple и Microsoft.

През 2010 година няколко работници на Foxconn се самоубиха, в резултат на лоши условия на труд. Миналата година пък взрив в завод на компанията отне живота на трима работници.