"Затворът не е чистилище за грешници, а успокоение за тези, които искат да има наказани. Наложи ми се без вина да се чувствам престъпник. Излязох оттам не по-добър, а по-недоверчив и търпелив, знам да търся истинските ценности само в семейството."

Такива са изводите на фолкпевеца Кондьо след 3 г. в бургаския затвор и вече 3 г. на свобода.

През 2006 г. влезе в килията с прозвището цар на мургавия фолк и с присъди за трафик на жени и склоняване на непълнолетна към проституция.

Преди да отиде зад решетките, глътна шепа успокоителни и проплака: "Ще умра, това ми е краят." Но миналото лято изпя: "Жив съм!"

"Бях отчаян затворник, целият свят се беше срутил над мен. Бях си казал: "Няма да вляза жив в килия. Но влязох и излязох. Бог ми даде сили да мина през изпитанието", разказва Кондьо.

И днес твърди, че за скандала с проститутките е бил подлъган и натопен. Първо, за да го изнудват за пари, после - за да има осъден известен циганин.

На 20 юни 2004 г. антимафиоти изведоха от дома му 40-годишния тогава Кондо Савов след жалба на 17-годишната Златка Кръстева от Луковит, че певецът я подготвя за сексработничка в Испания, пише в. "24 часа".

Чалгаджията изкара в ареста 40 дни, а докато редуваше там сърдечни с хипертонични кризи, в полицията постъпи същото оплакване и от 22-годишната Катя Кадийска от Червен бряг.

Като следствен по двете жалби певецът напусна килията срещу 25 000 лв. парична гаранция, която и тогава, и днес е рекорд на сливенските магистрати по платена свобода.

Певецът припадна, когато чу 3 г. затвор по делото за Катя Кадийска. Този процес се въртя 2 пъти, защото окръжният съд отмени присъдата заради съществени нарушения и върна делото на първа инстанция.

През това време Кондьо беше признат за виновен по обвиненията за Златка Кръстева и Гергана Тихомирова. Правосъдието го наказа за трафик на двете непълнолетни момичета с цел разврат и склоняване на една от тях към съвкупление.

Осъдиха го на 10 г. затвор при първоначален строг режим и 100 000 лв. глоба.

"За Златка се оплетох от наивност, предложиха ми я за танцьорка в концертите, платих за нея 1700 лв., но сводниците й започнаха да ме притискат за 30 000 лв. Като не ги дадох, ме хвърлиха на полицията.

После разбрах, че викали на Златка Пощенския гълъб, защото по същия начин насадила няколко будали.

А Катя и Гергана бяха момичета на Васил Бастуна, с тях нямах нищо общо, използваха ги срещу мен", обяснява Кондьо.

Съпроцесникът му Васил Василев-Бастуна получи 5 г. затвор, но почина скоропостижно.

"Умря от съвест, защото накисна Кондьо", коментират комшиите му.

Точно когато Кондьо Савов получи тежката присъда, в българското законодателство се появи поправка в НК, известна като "Ванко 1", която значително намали наказанията за склоняване към проституция, ако не са свързани с принуда към употреба на наркотични вещества.

Тогава 10-годишната присъда на Кондьо се смали на 3 г. и глоба 8000 лв.

"В затвора няма лек живот, дори нищо да не правиш. Там просто времето спира - броиш минути, а сякаш не помръдва. Празно! Приятели, колеги - никой не дойде, никой не се обади. Срамуваха се от мен и тези, на които съм правил добрини.

Само семейството беше до мен. Вътре видях интересни хора, след години може да разкажа за тях. Там свикваш с правилото да общуваш оскъдно, да не се доверяваш, не знаеш какво може да ти дойде и от кого", откровен е бившият затворник.

Казва, че в този период не му било до песни, даже не слушал музика, но се занимавал с художествената самодейност и помагал на няколко момчета, които пеели добре. Поискал да работи и го взели в авторемонтна фирма.

Бързо свикнал и се научил да шлайфа, шефът се отнасял като баща и още се чували. Работните дни съкратили присъдата с 3 месеца.

"Подавах 2 пъти молби за предсрочно освобождаване, но не ги уважиха. Съобразяваха се с общественото настроение, страхуваха се да не ги подхване пресата. Много хора излязоха по-рано за добро поведение, но когато ставаше дума за Кондьо, отговорните не смееха", смята певецът.

"Докато бях в този кошмар, душата си не можех да отпуша и да я пусна през гласа си.

Измъкна ме силната вяра в Бог. Само на Господ се надявам за любов, доброта и търпение. Сега ставам сутрин и казвам: "Боже, оставям се в твоите ръце!" От приятели пострадах, хубаво ми е да живея с Бога, искам го", изповядва православният християнин, който от 9 г. е хаджия след поклонение в Ерусалим.

"Аз си знам какво загубих от цялата история. Беше удар за тялото ми, душата, ума и трябваше да го понеса. Дотогава мислех, че животът е като празник, само от добри и весели хора. В затвора разбрах, че най-ценното нещо е свободата. Душата е като птица, трябва й простор и песен, клетката я убива. Не е страшно да паднеш - когато се изправиш, ще си поне малко помъдрял", разсъждава Кондьо, сякаш в затвора не е излизал от библиотеката. Приема спокойно и подмятания, че е мангал на фолка. Казва, че няма ромски песни и не циганите, а българите го направили певец и го канят.

"Всички сме в едно кино, не може да има само добри и руси." Като казва това, споменава и приключението си като актьор.

Скоро след като оставя зад гърба си килията, Кондьо получава покана от режисьора Илия Костов за роля във филма "Под дъгата". Лентата ще излезе тази година и в нея ще се покаже като ромския бизнесмен Бат' Кондьо.

"Филмът е весел, много се забавлявахме с артистите. С тях се усещах като роден за киното", смее се Кондьо.

Разбрал е, че за да си жив, трябва да прощаваш. Ако се стремиш да отмъщаваш и да наказваш, падаш в нещастието.