С изложба на скулптури и керамични пана стартира инициативата „Салон на изкуствата 2012 год.” на Исторически музей Ботевград. Експозицията бе открита официално днес от директора на музея Тодорка Коцева. „Каквото и да кажа за художниците Маргарита Иванова и Спас Киричев, които са партньори и в живота, ще бъде малко, защото техните творчески биографии са изключително богати. И двамата са завършили Националната художествена академия, членуват в Съюза на българските художници. Маргарита Иванова е председател на представителството на СБХ в Пазарджик. Носители са награди и имат реализирани творби в редица градове на страната. Пана на Маргарита Иванова са притежание на частни колекции в Германия, Франция, САЩ , Англия, Италия, Китай и други държави”, каза Тодорка Коцева.
Маргарита Иванова обясни, че нейните пана-картини се доближават до скулптурата от гледна точка на релефа, който е много нисък, а от друга страна се доближават до живописната картина заради цветността на глазурите. „Изработката на едно керамично пано отнема около един месец”, уточни тя.
Работите на Спас Киричев представляват малки скулптори от бронз. Киричев е автор на повече от 30 монументални скулптори в различни градове на страната. Сред тях е и Ботевград. Както ви информирахме миналата седмица, Спас Киричев създава първата си скулптурна композиция преди 25 години. Тя е от мрамор и представлява майка, която носи дете на рамото си. Затова е наречена „Майчинство”. Най-напред композицията е поставена пред болницата в Ботевград, а днес може да се види в двора на ОДЗ „Иглика”. По този повод възпитаници на детското заведение изнесоха кратка музикална програма на откриването на изложбата. „Децата ни развълнуваха. До този момент не сме имали подобно откриване”, каза Спас Киричев.
Изложбата на двамата автори бе посрещната с голям интерес. Сред гостите на откриването бяха: кметът на общината Георги Георгиев, секретарят Цеца Иванова, местни художници и ценители на изобразителното изкуство.  
Творбите на Маргарита Иванова и Спас Киричев ще останат в зала "Орханиец" на музея до 20 февруари, съобщиха организаторите.