Аз не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого, просто съм изпълнявал нещо, което в онова време е било изисквано при всички случаи на пътуване в чужбина." Това заяви русенският Митрополит Неофит, в отговор на факта, че е един от митрополитите, сътрудници на Държавна сигурност.

Той каза още, че е чист пред съвестта си, че не служи в църквата като предател. "Трудно понасям това положение, в което съм поставен, защото никога не съм имал желание да злепоставя някого и да ползвам привилегиите на ДС.", добави дядо Неофит.

Митрополит Неофит обясни, че е бил част от системата по онова време, при която всяко пътуване в чужбина е било наблюдавано. Така и при неговите пътувания зад граница по църковни дела представители на Държавна сигурност са се интересували от целта на излизането, водени са разговори за обстановката в която ще се провеждат срещите. От службите са искали информация за това как живеят българите зад граница, какво е положението им и отношението на тамошните християни към българската православна църква.

Митрополит Неофит обаче заяви, че няма данни някой да е пострадал от тези разкази и призова ако има хора, засегнати от него да го разобличат. „Не мога да кажа дали съм изненадан или не от факта, че имам досие, но това, че ме наричат агент и доносник звучи много обидно. Не съм очаквал, че ще ми се лепне такова „звание”, добави още Митрополит Неофит.