емите за посланиците, за реформите в службите и за първото посещение в Брюксел бяха обсъдени на днешната среща на президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Novini.bg. Първата официална среща между президента и премиера беше на четири очи.

По повод номинациите за посланици президентът заяви, че се търсят най-добрите кандидати за дипломатическите постове. Президентът и премиерът са постигнали съгласие по някои от предложенията. Плевнелиев посочи, че за тях се чака решение на Министерски съвет (МС). Президентът посочи, че докато не излезе решението на МС, имена няма да бъдат обявявани. По кандидатурите, за които няма единомислие, ще се работи поетапно, за да се намери възможно най-добрият кандидат, уточни той.

По темата за реформата в службите президентът беше много ясен и категоричен, че до края на годината трябва да имаме ясни закони за Националната служба за охрана (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС). Президентът се надява до края на март да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат предложени промени в устройствените закони за спецслужбите. Очакват се кадрови промени промени в НРС, където най-вероятно ще има нов директор и зам.-директор, но това трябва да стане с решение на Министерския съвет. Плевнелиев съобщи, че Кирчо Киров не е сред номинираните за директор на разузнаването, тъй като е бил сътрудник на Държавна сигурност.

На срещата с премиера е било обсъдено и първото посещение на Росен Плевнелиев като държавен глава в чужбина, което ще бъде в Брюксел, както и предстоящата среща на президента с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и четирима еврокомисари. Плевнелиев отново подчерта, че ще работи за защита на националните интереси и за това, България да заеме по-достойно мястото си в Европа.

Помолен за коментар на акцията в Мировяне, президентът каза, че няма да коментира всяка случка в държавата, а ще решава казуси и ясно е заявил позицията си, че МВР не трябва да превишава правомощията си и трябва да защитава човешките права.

Запитан дали са верни предположенията, че близкият до Георги Първанов ген. Никола Колев ще бъде новият български посланик в Холандия, Росен Плевнелиев отказа коментар.