Освен неприятното усещане за студ и здравословните проблеми, ниските температури водят и до засиленото увеличение на различните видове гориво за отопление.
Нямаше да изказваме тази „банална” констатация, ако не е тъжната и същевременно тревожна статистика, която отчитат от Районното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” в Етрополе за времето от Нова година до сега.
Най-чести са спасителните дейности, доставяне на хранителни продукти, лекарства и предмети от първа необходимост на възрастни и болни хора, извозване на пострадали и болни хора до болнично заведение, изтегляне на закъсали в преспите моторни превозни средства и гасене на пожари.
От началото на годината на територията на Общината са станали 15 пожара. Оказали са и помощ на колегите си в Правец при пожар, в който е загинал 82-годишен човек.
При тези пожари има само материални загуби. За щастие няма пострадали хора. При 7 от случаите са проведени т.н. „спасителни действия”; 3 пожара са в резултат на късо съединение от претоварване на ел.врежата; 4 са тръгнали от комините на съответните къщи и при 1 е изгоряло моторно превозно средство. От всичките 15 пожара, 12 са в Етрополе и 3 в селата.
Има и случай на два едновременно възникнали в един ден – в една от вилите в Бойковец и в Етрополе. И при двата случая щетите са минимални.
При гасене на пожарите допълнителни усложнения създава и натрупаният сняг по покривите на сградите. Най-вече, ако се налага да се влезе през покрива до огнището за гасене.
Заместник-началникът Ивайло Диков вижда причините за пожарите в следните няколко направления:
- най-често пожари стават от неизправни или остарели електрически инсталации.
- претоварване на ел.мрежата в студеното време.
- когато не се използват стандартни ел.предпазителите /бушони/.
- непочистени комини.
- неизправни отоплителни уреди, дори и при печките за твърдо гориво.
- неспазване на противопожарните изисквания за отстояние на горивните предмети на не по-малко от 80 см. от съответния отоплителен уред.
И препоръчва за по-висока бдителност у хората, дори когато се касае за пожар в съседен имот. Какъвто е случаят с вилата в Бойковец. Съсед е видял и сигнализирал на пожарната за пожара, с което е предотвратено пълното унищожение на вилата.
Който подава сигнал на един от тези телефони - тел. 112, на 160 или на 06-22-22 трябва ясно и точно да окаже адреса или поне района на произшествието, телефон за обратна връзка, характера на произшествието, има или няма пострадали хора.
Заедно с повишената възможност от пожари през зимата, още едно премеждие е надвиснало над главите ни – огромното количество сняг по покривите и ледените висулки. При най-малкото затопляне на времето опасността да пострадат хора се увеличава.
„Във връзка с натрупания сняг по покривите, напомняме, че съгласно изискванията на Закона за етажната собственост, собствениците на частни жилища, кооперации, блокове, помощни сгради и др. са длъжни сами да почистват снеговете и ледените висулки -  каза още Ивайло Диков. – Огнеборците почистват само покривите на обществените сгради, болници, училища, детски градини.”