Районният съд в Асеновград отложи за 26 март делото срещу Цветан Петков-един от участниците в рушенето на автомобилите на Кирил Рашков. На него са му повдигнати обвинения за унищожаване и повреждане на чужда вещ.

На 24 септември група хора от Катуница щурмуваха имотите на цар Киро и разрушиха няколко от автомобилите му. Петков е обвинен, че на 23 септември-в деня, когато беше прегазен Ангел, е разрушил два от автомобилите на Рашкови. Той е признал вината си пред полицията, каза районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров няколко дни преди заседанието. Днес обаче Цветан Петков бе категоричен пред медиите, че е невинен и не е признавал нищо, няма да признае и пред съда. Той отказа да дава показания докато не приключат разпитите на останалите свидетели. Съпругата му и дъщеря му също отказаха да свидетелстват.

Разпитани бяха внукът на Кирил Рашков -Ангел, син на покойния Иван и леля му Събка Христова. Разрушените коли -„Мерцедес" и „БМВ Х6" са техни. Според запознати и двата автомобила са управлявани от Ангел Рашков, но не и от леля му, както тя твърди за БМВ-то. Съдия Иван Шейтанов направи забележка на внука на Кирил Рашков затова, че не уважава съда, стоейки с шапка и очила. 20-годишният Ангел разказа, че няколко дни не е управлявал автомобила си преди да го намери потрошен на 23 вечерта. „Мерцедес"-ът стоял паркиран пред дома им в Катуница, а той бил в Пловдив. Той предяви иск от 4000 лева от Цветан Петков за примчинени имуществени вреди. Събка Христова поиска 6000 лева обезщетение. Тя заяви, че ремонта на автомобила й струва много повече от това. Вечерта, когато бе прегазен Ангел, тя била на гости у сестра си София, която посещавала често след смъртта на съпруга й. Чули викове отвън и тръгнали да бягат през оградата на къщата, разказа Събка. По пътя за Ягодово приятелят й ги пресрещнал и откарал в Пловдив. Събка каза, че очаквала това да се случи с автомобила й, тъй като на 23-ти вечерта гледала телевизия и видяла какво става в Катуница. Събитията там обаче, с паленето на къщите и обръщането на автомобилите, станаха на другия ден и на 24-септември медиите излъчиха репортажи. Сестра й София, която бе осъдена условно за отглеждане на костенурки, бе категорична, че нейната къща е била запалена на 23 септември.

Пред съда бяха разпитани и двама полицаи от РУП Асеновград, които твърдят, че Цветан Петков е признал пред тях, че е потрошил автомобилите.

На следващото заседание на съда трябва да се явят за разпит още трима полицейски служители присъствали вечерта на събитята в селото, както и Христо Васев и Васил Костадинов от Катуница.

Прокуратурата поиска да бъде назначена нова автотехническа експертиза, която да докаже какви са щетите на двата автомобила.

Защитата на Цветан Петков поиска да му бъде назначена съдебно псиихиатрична експертиза, за да се установи какво е било състоянието му вечерта на 23 септември и ако е участвал в трошенето на автомобили, от какво са предизвикани действията му.

Пред съда жителите на Катуница, които протестираха срещу днешния процес, заявиха, че Цветан Петков е изкупителна жертва.

Адвокатът на фамилия Рашкови-Васил Марков още веднъж подчерта, че ще съди жителите на Катуница за дискриминация и наслагване на етническа омраза.