По случай 8-ми март – Международният ден на жената,  Историческият музей в град Етрополе уреди уникална изложба на гоблени. За първи път жителите и гостите на Етрополе имат възможност да се  докоснат до изкуството  на жените – гобленарки от нашия град  и да се насладят на богатата хармония от цветове и изящество на красивите гоблени.
Чрез тази изложба се показва гобленарското изкуство и таланта на майсторките - гобленарки, които не са малко в Етрополе. Идеята е  да бъдат видяни техните гоблени - шедьоври извън дома, да бъде оценен техния труд и се стимулира трудолюбивия им дух.
Българката винаги е имала сръчни ръце и е намирала време през годините да докаже това. Някога с много труд и любов е  тъкала черги, килими, китеници, бродирала красивите български шевици.  Бродирането на гоблени е едно модерно превъплъщение на стремежа на българката да създава красота. 
Тъкането на картини е изкуство с дълбоки корени. В началото под името "гоблен" се е разбирало "ръчно тъкан килим за стена с преобладаващо присъствие на животни или хора".  Първият гоблен е изработен през  1450 г. пр. Хр. в Египет. Освен за красота, древните хора са използвали гоблена и за отопление на помещенията.
В началото на XVIII в. гобленът се превръща в ценна вещ за дома. По това време гоблените са създадени по картини на модерните художници - Франсоа Буше и Карло Копел. В днешно време старите майстори от минали векове са отново образец на подражание: „Тайната вечеря”, „Мона Лиза”, „Воденицата на Буше” и много други.
Настоящата изложба показва гоблени от различни категории - пейзажи, портрети, религиозни, животни, цветя. В нея вземат участие Иванка Павлова, Павлина Илиева, Весела Цанова,  Николинка Червенякова, Маргарита Хлебарова, Надка Билева, Станка Атанасова, Гинка Атанасова, Малинка Георгиева, Диляна Овчарова, Иванка Димитрова, Василка Петкова, Марияна Спиридонова, Ваня Матеева и Анета Ветева.
Изложбата „Магия и реалност” представя богато разнообразие на гоблени с различни сюжети и мотиви: „Лунната зима”, „Запустялата воденица”, „Сиси”, „Чудотворната икона на Св. Богородица”, „Денят”, „Нощта”, „Мадона де ла Седия”, „Селски кът”, „Воденицата на Буше”, „Индианско момиче”, „Елените”, „Водни лилии”, „Сезоните”, „Коне”, „Менче с маргарити”, „Казанската мадона”, „Владимирската Света Богородица”, „Великолепната мадона на Ботичели”, „Мона Лиза”, „Арабско момиче”, „Фенерчето”, „Лазурната богиня”, „Светото семейство”, „Циганката”, „Кармен” и др.
Благодарим на всички майсторки на ръкоделието, участнички в уредената изложба на гоблени в Историческия музей. Трудът и талантът, който те са вложили в своите шедьоври, внасят топлота, красота и светлина в заобикалящия ни свят.
Изложбата ще бъде отворена за посещение всеки ден от 08.03.2012 г. до 20.03.2012 г.
Исторически музей – гр. Етрополе