Огромен корупционен скандал в спорта лъсна по време на днешното заседание на комисията „Първанов-Марин”. Това обяви председателят на парламентарната комисия Яне Янев. Той разкри, че е постъпил е сигнал за даване на подкупи за получаване на българско гражданство от спортисти в баскетбола, но и в друго спортове.


“Става въпрос не за единичен случай, а за десетки, заяви Яне Янев и добави, че веднага ще сезира прокуратурата по случая. - Става въпрос за даване на подкупи, за да може съответен спортист да придобие статут, който му позволява да играе и в европейски отбори и вече в качеството си на европейски играч да бъде трансфериран в други отбори в света, където на практика цената му е много по-висока, отколкото е от страна, която не е член на ЕС.”

Според нашето законодателство в един отбор може да играе само един играч, придобил гражданство на така наречената привилегирована натурализация.


“Сумите са давани от хора, които се занимават с трансфер на играчи”, обясни Янев. Единият (от двата постъпили в комисията сигнала) се отнася до чуждестранни лица баскетболисти, да речем американци, които са придобивали българско гражданство с привилегия. Има съмнения за продажба на паспорти за българско гражданство, коментира депутатът", каза Янев и допълни, че сигналът не е анонимен.

По думите му става дума за подкуп, даден от хора, които са уреждали трансфер на играчи. Част от данните са събрани от журналисти, а споменатите суми за рушветите за президентството варирали от 10 000 до 50 000 долара.


В сигнала до комисията има вписани имена на треньори, както и президенти на клубове, които Янев не пожела да оповести.

Ако играч от страна извън ЕС придобие българско гражданство той става гражданин на общността и отбора може да картотекира нов играч извън ЕС.

“Състезателите и клубовете са склонни да платят сериозни суми до 150 хил. евро, за да получи играчът европейски паспорт”, се твърди в сигнала.

Компетентните органи, по думите на Янев, ще установят дали Ангел Марин се е облагодетелствал от схемата, тъй като вицепрезидентът подписва указите за българско гражданство.

Комисията също така ще изслуша десетина граждани, които са пожелали лично да подадат сигнал до комисията.

Единият от фрапиращите сигнали е от жена от Пловдив, която била принудена да даде 15 000 евро подкуп на лице, което е работело в президентската институция. Подкупът е бил за помилването на осъден за наркотрафик. Той е помилван с 10 години. Наркоканалът осъществяван от осъдения е бил през свиленградската митница.