На 19 февруари синдикатите в ЧЕЗ обявиха стачна готовност. По повод основното искане за увелчение на заплатите от 1 февруари с 25 %, от ръководството на ЧЕЗ обявиха следната позиция:
 “Преговорите за размера на възнагражденията през 2008 г. в ЧЕЗ Разпределение България текат от декември 2007 г. и продължават до момента. Последното предложение на работодателя е за 17% ръст на средната основна заплата в дружеството. Трябва да се има предвид, че тенденциите на пазара на труда в България за 2008 г., според изказвания на представители на Job Tiger са за очакван среден ръст на възнагражденията от 15%.”
Към края на 2007 г. средната основна работна заплата на служителите в “ЧЕЗ- Разпределение” е 562 лв. като сумата на брутното трудово възнаграждение и допълнителните придобивки, предоставяни от Работодателя, възлизат средно на 972 лв. месечно.
Синдикалните организации са поставили изискване към  работодателя, не по-късно от 22 февруари 2008 г., писмено да обяви пред синдикатите и пред всички работници и служители в дружеството предвидените до 31 януари 2010 г. организационно-управленски структури  и планираните за времето до 31 януари 2010 г. брой на работници и служители, предвидени за уволнение.


От ЧЕЗ обявиха, че конкретно за 2008 г., във връзка с въвеждането на тримесечното отчитане на електромерите, ЧЕЗ Разпределение България предвижда съкращаване на 400 работни места, 41 от които са незаети. Предвидените за съкращаване служители могат да кандидатстват за съществуващи незаети длъжности в дружеството. На останалите служители ще бъде предложено освобождаване срещу обезщетение в размери, по-високи от регламентираните в Кодекса на труда. На тези служители дружеството ще окаже съдействие за намиране на друга работа.
В случай на ефективни стачни едйствия основната дейност на ЧЕЗ няма да бъде засегната и няма да има спирания на тока, уверяват от ръководството на електроразпределителната компания.