“Колежът по енергетика и електроника в Ботевград е част от структурата на технически университет и не мислим да се закрива. Напротив, смятаме да го укрепим и да го развиваме”- това заяви ректорът на ТУ проф. Марин Христов, който на 24 март бе в Ботевград, за да връчи дипломите на 19-ти випуск на колежа. – “ за подобряване на обучението в практическата му част предвиждаме някои от занятията – компресирано за няколко дни, да се провеждат в по-модерни лаборатории в София. Още нещо – в един от проектите за закон за висшето образование е предвидено всички бакалаври да станат три годишно обучение, както е тук, след което още две години за магистър. Така че във всички случаи за ограничаване дейността на колежа не може да се говори, най-малко за закриване”- допълни проф. Христов.
По повод искането на общината да получи собствеността върху парка, който е част от базата на колежа, ректорът отговори следното:” Разговаряли сме поне 5-6 пъти с общината и разговорите са не те да получат собствеността, а да развиваме съвместна дейност. Като да кажем нов технически център или център за трансфер на технологии. В парка има много ценни и редки дървета и аз съм водил разговори с ректора на Лесотехническия университет студентите да провеждат тук практическите си занятия”.
На връчването на дипломите на бакалаврите от колежа по енергетика и електроника присъстваха зам.ректорът Иван Кралов, главният секретар Валентин Димитров и директорът на “Обединени колежи” Ивайло Ганев. Въпреки отправените покани от общинското ръководство не присъства никой на церемонията.
Дипломите си получиха 36 бакалаври. Половината от тях продължават образованието си в по-горна степен, а 40 на сто работят по специалността, бе изтъкнато на церемонията.