Уникален скандал предизвика ръководството на Съдийската комисия към Българска федерация баскетбол, не на шега, навръх 1-ви април. След заседание, на което е бил обсъден пропускателният режим за  HDI Мача на звездите 2012 и категоричният отказ на Организационния комитет за допускане на хора без билети, независимо дали притежават съдийски, делегатски, секретарски, ветерански, треньорски и други карти, е било взето категорично решение да не бъдат „дадени“ съдии за звездния двубой.  Забраната включва и мъже, и младежи (6, 7.04.). Информацията е предадена по телефона от шефа на комисията Стефко Станев към главния мениджър на Национална баскетболна лига Сандра Велчева и чрез нея до изпълнителния директор на Организационния комитет Стефан Августинов.

Причината за взетото решение е именно отказът да бъдат допуснати безплатно в залата хората, притежаващи делегатски карти.

„Според мен говорим за 300-400 души с такива карти в цялата страна. Само в София са към 150. Не виждам причина да ги допускаме безплатно, нито има нормативен документ, който ни задължава да правим това. Още повече, че тези от тях, които трябваше да участват в мача, ще бъдат заплатени. Защо ние трябва да уважаваме техния труд, а те не уважават нашия като организатори?“, коментира ситуацията Стефан Августинов.

Той анонсира, че е имало идея да бъдат помолени реферите да свирят „про боно“ младежкия Мач на звездите, а хонорарите им да бъдат платени по сметките на нуждаещия се от лечение журналист Рачо Колев.

„Сега едва ли ще можем да водим подобни преговори. Ако трябва ще викаме съдии от чужбина. Сигурен съм, че ще дойдат дори безплатно, а разходите ще излязат колкото хонорарите на българите. Но ние имаме перфектен договор с БФБ, в който се казва, че тя осигурява съдиите, а ние им плащаме хонорарите. Доколкото знам, президентът Глушков е човек на правилата“, каза още Августинов.