Промяна в обучението и изпитите на водачите на моторни превозни средства (МПС) искат от Българския автомобилен съюз.
Те предлагат при първо нарушение на пътя водачът задължително да се яви на проверочен изпит и въз основа на знанията да се прецени дали ще ползва отстъпка или ще заплати цялата цена на курса. При второто нарушение да се плати целия курс, а при трето нарушение да се отнеме книжката и пак да има изпит.

Според автомобилния съюз ако не се знае закона всеки на пътя са опасни - на първо място е Закона за движението по пътищата.

Възстановяването на точки също е проблем. От Българския автомобилен съюз са на мнение, че сега те се получават за присъствие. Има варианти този изпит да се проведе в електронен вид. „Как ще излезете на пътя, ако не знаете закона и правилата. Трябва да се върнем към обучението. Като пораснем не ставаме безсмъртни“, казаха от автомобилния съюз.

Важен фактор се оказва и взимането на категории. Оказва се, че 35 от въпросите са само по Закона за движение по пътищата. Ако искаш по висока категория въпросите стават пропорционални, а това не не е редно. „Тук зее една голяма дупка. Когато даваме по високи права трябва да има и знания. Тези въпроси трябва да са само върху Закона за движение по пътищата“.

От съюза смятат, че сега системата не дава възможност теста да се назубри, което е добър механизъм за реална оценка на знанията. След въвеждането на новата система успеваемостта е спаднала с между 20 и 40%. „Това говори за недостатъчно пълно обучение на курсистите. Тези 40 часа не стигат. Тези знания трябва да бъдат усвоени и не могат да дойдат сами“, смятат от автомобилния съюз.

От Българския автомобилен съюз искат в закона да се създаде и параграф 11 „б“, който да дава възможност 50% от парите от глоби да се изразходват от фирмите. „Ние нямаме полигони и тренажори. Имаме 800 учебни центрове, но дори и да се съберат няма да могат да изградят и един полигон. Парите, които постъпват от глоби трябва да отиват за обучение, контрол и превенция. Нужно е малко политическа воля, за да можем през следващите 10 години да се събираме, за да отчитаме, че жертвите по пътя намаляват“, смятат от автомобилния съюз.