За поредна година полицейското управление в Ботевград ще приема документи на жители на общината, които ще кандидатстват в Академията на МВР. Документите трябва да бъдат предварително попълнени. Изискването е автобиографията, която също е по образец, да съдържа подробна информация за семейството на кандидат-курсанта /имена, адрес, месторабота, образование на родителите, данни за братя и сестри, ако има такива/.
Кандидат-курсантите, които тази година завършват 12 клас, трябва да представят удостоверение от съответното учебно заведение. А онези, които са завършили средно образование през миналата или предходна година, прилагат към документите нотариално заверено копие от дипломата. 
Всички бланки на заявленията и приложенията към тях могат да бъдат изтеглени от сайта на Академията на МВР - http://www.academy.mvr.bg. Там са публикувани и банковите сметки на висшето училище и на Медицинския институт на МВР, по които трябва да бъдат внесени съответно 30 лева – такса за кандидатстване, и 60 лева – за извършване на изследвания и прегледи. Вносната бележка за платена такса се прилага към комплекта документи за кандидатстване. От РУП – Ботевград съветват да се направи копие от нея, което да остане у кандидат-курсанта. Вносната бележка за платени изследвания, както и медицинско свидетелство – Приложение 13, се представят от кандидата пред медицинската комисия, извършваща прегледа.
Датите за провеждане на изпитите и медицинския преглед също може да научите от сайта на Академията на МВР. Повече информация кандидат-курсантите ще получат и от инспектор Илко Филипов, служител на РУП – Ботевград, оторизиран да приема документите за кандидатстване всеки ден от 16.30 до 17.30 часа. Документите ще се приемат в полицейското управление в Ботевград от 3 май до края на работния ден на 17 май 2012 година. След този срок документите се приемат до края на работния ден на 27 май в “Човешки ресурси” при ОДМВР – София, ул. “Гео Милев” №71. Това съобщи Иван Иванов, началник на Охранителна полиция при РУП. 

Важно! 

Необходими физически данни
за допускане до медицинско изследване на кандидатите
за образователно-квалификационна степен „бакалавър”

І. Ръст
Минимален ръст за мъже - 168 см.
Минимален ръст за жени - 160 см.

ІІ. Тегло
Минимално тегло за мъже – 55 кг.
Минимално тегло за жени – 50 кг.
ИТМ (индекс телесна маса) трябва да е в рамките от 18,5 кг./м2 до 29,9 кг./м2

Индекс телесна маса се изчислява по формулата:
ИТМ = теглото в кг./ръста в м2

ІІІ. Не се допускат кандидати с вродени или придобити кожни
изменения (белези, татуировки и др.) по откритите части на лицето и
крайниците, видими при носенето на лятна униформа в МВР. Изброените значими козметични дефекти са отличителни белези и определят кандидатите за АМВР като негодни.