На годишния отчет- анализ на ОДМВР- София присътваха главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, директорът на Главна дирекция “Охранителна полиция” комисар Милчо Енев, окръжният прокурор г-жа Албена Вутова, както и Пламен Петков и Ради Йорданов- зам.- председатели на Софийски окръжен съд.
Главният секретар на МВР даде положителна оценка на работата на всички служители на областната дирекция като отчете успехите, постигнати в борбата с престъпността и в частност с битовата престъпност в малките населени места. Дисциплината и личният пример са изключително важни за облика на полицейския служител в обществото, който трябва да служи за пример, да бъде денонощно на разположение на гражданите, които са изпаднали в беда, подчерта главен комисар Георгиев. Само когато спечелим доверието на хората с професионализъм и упорита работа, ще можем да се похвалим с добре свършена работа. Налице е тенденция за намаляване на общия брой криминални престъпления, като тяхната разкриваемост е нараснала с почти 10%. Положителна е и тенденцията при разкриването на друг основен проблем на територията на областната дирекция- домовите кражби. Независимо, че техният брой се е увеличил, нараснал е и процентът на разкритите престъпления и то благодарение на активната работа на служителите с гражданите в малките населени места и самотно живеещите, които разчитат единствено на тях. Но и занапред пред полицейските служители стои задачата да борят с всички сили битовата престъпност, да бъдат близо до хората и да положат максимални усилия да оправдаят очакванията на обществото. В края на своето изказване главен комисар Калин Георгиев благодари на всички служители на ОДМВР- София начело с директора комисар Николай Николов за старанието и упоритостта им в борбата с престъпността, напомняйки им, че добрите резултати не бива да ни главозамайват, а да служат като предпоставка за още по-усърдна работа на всеки един служител в името на сигурността на обществото.
Комисар Милчо Енев потвърди дадената положителна оценка и отбеляза, че като една от водещите дирекции ОДМВР- София работи успешно по всички приоритети на МВР. Отчетена беше и успешната работа на полицейските служители с ромските общности. Комисар Енев  изрази задоволство от постигнатото и отправи препоръки за още по- безкомпромисна борба с престъпността.
Окръжният прокурор г-жа Албена Вутова поздрави служителите на областната дирекция с постигнатите през изминалата година резултати и оцени сътрудничеството им на много високо ниво. Изключително доброто взаимодействие между двете институции води и до положителните резултати, отчетени от работата им, отбеляза още г-жа Вутова. Засегнат беше и въпросът за обучението на разследващите полицаи, като бяха изказани препоръки за подобряване на работата в тази посока, за което комисар Николай Николов лично се ангажира с разрешаването на този проблем. Окръжният прокурор оцени капацитета на областната дирекция за справяне с проблемите и потвърди готовността на прокуратурата за оказване на съдействие в името на общата цел. След това думата взе г-н Ради Йорданов, зам.-председател на Софийския окръжен съд, който беше приятно изненадан от нетрадиционния модел на отчет- анализа, даващ възможност на всички присъстващи да споделят наболелите проблеми в своята практика. Знам, че полицейската работа е неблагодарна, но от мое име и от името на СОС поклон за безсънните нощи, доказан  професионализъм  и упорита работа, добави още  г-н Йорданов и изрази очакване за още по- добри постижения през настоящата година.
Директорът на ОДМВР- София комисар Николай Николов заяви, че дадената положителна оценка е оценка за старанието и всеотдайността на всеки един служител, дал своя принос в общата кауза. Удвояваме усилията си в борбата с конвенционалната престъпност, като ще вложим максимални усилия в посока превенция и още постигане на още по- голяма разкриваемост на криминалните престъпления, заключи комисар Николов.