Към 10,00 часа преди обяд централният площад на Етрополе започна да се изпълва с народ, дошъл за честване на 130-та годишнина от Освобождението на  България от турско робство.
Тази годишнина е свързана пряко и с историята на града ни. От Етрополе ген.Гурко е командвал зимния поход на руските войски през Етрополския Балкан и 870 руснаци и българи остават костите си в страховитата зима под връх Баба.
За Освобождението на България се сражават и 7 444 български опълченци, между които и много етрополци – подчерта в словото си кметът на общината инж.Богомил Георгиев, – нашият град е дал 19 четници в четата на Христо Ботев, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, 42 опълченци са участвали в най-страховитите боеве на Шипка, Шейново и Стара Загора.
Тържествата започнаха с полагането на венци и букети цветя пред паметниците на незнайния войн и Тодор Пеев от кмета инж.Богомил Георгиев, председателя на Общинския съвет д-р Цено Глогов, от неправителствени и обществени организации, много граждани.
Под звуците на Националния ни химн „Мила, Родино” и Химна на Европейския съюз „Ода на радостта” беше издигнат Националния ни трибагреник.
След словото на кмета на общината, рецитал изнесоха ученици от СОУ „Хр.Ясенов”, след което програмата на самодейците от НЧ „Тодор Пеев” премина в народно веселие под звуците на младежкия духов оркестър на централния площад.