Инициативата е на външния министър Николай Младенов, осъществява се основно с финансовата подкрепа на ГЕОТЕХМИН

На 29 май 16-те японски ученици и 4 техни придружители от силно засегнатия при голямото земетресение на 11 март 2011г. район Хигаши Мацушима, които са на екскурзия в страната ни, посетиха Етрополе. Те бяха приети от заместник-кмета на Общината Росица Христова. В срещата участваха още Росица Иванова, главен инспектор „Просвета, култура и вероизповедание”  и Диана Иванова, старши експерт „Евроинтеграция и Връзки с обществеността”. 

След като бяха поздравени от домакините с “Добре дошли!” и с пожелание страната им да се възстанови по-бързо от щетите от земетресението, зам.-кметът Росица Христова разказа на гостите за историята и настоящето на Етрополе. Японските ученици поздравиха домакините с чудесна японска песен за родния си край. След срещата в кметството групата от Япония се запозна с някои от по-характерните и забележителни места в града и околностите .

Визитата на японските ученици е по инициатива на министър Младенов и е израз на съпричастността на България към японския народ и подкрепа за усилията за възстановяване на Япония. Бедствието в Хигаши Мацушима отне живота на хиляди, остави много безследно изчезнали и причини тежки разрушения. До днес част от жителите му са настанени във временни домове. Учениците, гостуващи в България, са избрани чрез конкурс за есе на тема "България".

Гостуването на японските деца в България се осъществява с финансовата подкрепа на групата фирми ГЕОТЕХМИН.  Геотехмин поддържа делови контакти с японски компании от 1996 г. Сред парньорите на компанията са Хитачи, Тайсей и Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън, по чиято технология в рудник "Елаците" се изгражда пречиствателна станция за руднични отпадни води.

За реализирането на инициативата ценно съдействие оказват също 18-то СОУ “Уилям Гладстон” в София, което организира престоя на учениците в София, OУ „Св.св. Кирил и Методий” в Кърджали, Групата за приятелство с Япония в Народното събрание., Турските авиолинии, българският ресторант „София” в Токио и японската корпорация „Мейджи”.

Освен Етрополе, японските деца  посетиха Мирково, Белоградчик и  Копривщица, както и природни забележителности около тях. Програмата им предвижда запознаване с български художествени занаяти, традиционни продукти като розовото масло и известното в Япония българско кисело мляко, посещения на лозов масив, както и урок по народни танци, воден от Нешка Робева. Групата ще бъде приета от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от японския посланик у нас Макото Ито. Учениците ще останат в България до 3 юни 2012 г.