В ОУ „Васил Левски”, Ботевград, се проведе състезание по български език и литература. Участие в него взеха ученици от Клуба по публична реч към учебното заведение. Седмокласниците бяха разделени в три отбора, сформирани на приятелски начала. Те трябваше да изпълнят задачи, свързани с учебния материал по български език и литература, който изучават. Да разпознаят от коя творба са илюстрациите, да редактират текст, да посочат верния вариант за изписване на определена дума, да посочат творби с променено първоначално заглавие и да определят жанра на творбата, да открият пунктуационните грешки в текст, да съставят сложни изречения и да определят техния вид – това бяха само част от задачите в надпреварата.
В края на състезанието представители на отборите прочетоха предварително написани есета за приятелството, истината и безценните неща в живота. Те рецитираха и стихове, посветени на патрона на училището.
Всъщност, победител в състезанието не бе излъчен. „Не е толкова важно кой отбор ще получи най-много точки. Друг е смисълът на днешната проява – за да се изправиш пред другите, трябва да имаш и необходимите знания, и достатъчно смелост”, обобщи Тошка Велева, преподавател по български език и литература и ръководител на Клуба по публична реч. Тя пожела успехи на седмокласниците, които ще продължат образованието си в гимназиите. Тошка Велева призова учениците никога да не забравят първото училище и родния си град.
Всеки състезател получи морална награда, „родена от сърцето" – стихотворение, написано от учителката по български език и литература.
Тошка Велева благодари на учителката по история Галя Божкова, която подготви компютърния вариант на задачите в надпреварата, както и на останалите свои колеги и ученици, уважили представителната изява.
Клубът по публична реч при ОУ „Васил Левски” – Ботевград, е създаден по проект „Успех” на схема „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Средствата за реализиране на проекта се осигуряват по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Състезанието по български език и литература бе посветено на 100-годишния юбилей на училището, който ще се чества през следващата учебна година.