Продължават трагичните инциденти с работници на тайванската компания Foxconn, един от най-големите контрактни производители в света, изпълняващ поръчки на Apple и други компании.

23-годишен работник в китайски завод на Foxconn в град Ченду се самоубил, скачайки от прозореца на квартирата в общежитието, потвърждават от компанията. Младежът е постъпил на работа във Foxconn само преди един месец. В други подобни случаи работниците скачаха от покрива на самите заводи, в които работят.

Foxconn сглобява устройства за Apple, Sony, Nokia, HP и други маркови компании, но също така пуска и собствена продукция. Според пазарните наблюдатели, самоубийствата са резултат от тежките условия на труд в заводите на компанията.

От началото на 2011 година досега 16 работници на Foxconn са прекратили умишлено живота си. Други 300 китайци, заети с производство на Xbox 360, заплашиха ръководството на компанията с масово самоубийство, но решителна намеса на кмета на града предотврати чудовищен инцидент.

Apple, като един от най-големите партньори на Foxconn, често е критикувана, заради сътрудничеството с тайванския производител. Компанията бе принудена да поеме отговорност за подобряване на условията на труд в заводите на Foxconn, в частност за 1,2 милиона работници, които сглобяват iPhone и iPad.

По настояване на Apple през февруари тази година ръководството на Foxconn реши да увеличи заплатите на работниците с 16-25%. Същевременно, Foxconn обяви планове за масово внедряване на роботи в заводите си, за да намали себестойността на асемблираните продукти след като човешкият труд започна да поскъпва.