Участваха над 30 български фирми, от които с призове бяха отличени 9. „Елаците Мед” АД е сред тазгодишните носители на приза „Зелен бизнес”

За втора поредна година Министерството на околната среда и водите награди бизнес-призьорите в кампанията „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма „Околна среда”. Церемонията за връчването на призовете „Зелен бизнес” по традиция се състоя в резиденция Лозенец.
Тази година в кампанията заявиха участие над 30 български фирми, от които с призове бяха отличени 9. Предложенията им бяха оценявани от независима от МОСВ комисия по 4 критерия: проектите и инициативите да бъдат на компанията, кандидатстваща за приза; да не произтичат пряко от предмета й на дейност; да бъдат изцяло финансирани от нея; да имат мащабност и дългосрочност на въздействие. Министър Нона Караджова награди отличените компании заедно с министрите Симеон Дянков и Делян Добрев.
В категорията за голям бизнес министър Нона Караджова връчи голямото отличие на „Асарел - Медет” АД за проекти за залесяване и ликвидиране на нерегламентирани сметища. На второ място е „Глобул” с проекта си „Глобул грийн”, а трета награда в категорията „Голям бизнес“ беше връчена на „Елаците Мед” АД за програмата им за залесяване. През международната година на гората 2011 Елаците-Мед стартира със собствени средства тригодишна програма за  залесяване и озеленяване на 30 дка нови гори в общини от Средногорието, Етрополе и Самоков. През ноември 2011 г.  бе извършена почвоподготовка за залесяване на опожарени терени в землището на Етрополе, а през април - залесяване на 5250 фиданки от бук, бял бор, цер и планински ясен върху опожарени площи по поречието на река Черни Вит, в землището на Етрополе. На доброволни начала се включиха общински служители и ученици от СОУ „Христо Ясенов“, гр. Етрополе.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков награди победителите в категорията за среден бизнес. Приз за първо място беше присъден на „Арома” АД за инициативата им „Гората на Арома” в Природен парк „Българка”. Втората награда беше дадена на „Вест ТВ/VTV/” АД за реализирани авторски проекти като „ Еко вести”, „Екоарена” и поредицата „Зелена линия”. Третата награда министър Дянков даде на „Мултипринт” ООД за въвеждане на система за проследяване на дървесината, която гарантира опазване на горските видове.
Първо място в категорията за малък бизнес беше присъдена на „Роел-98” ООД за подпомагане дейността на организацията WWF  по опазване и възстановяване на гори в 10 български природни парка, които са част от „Натура 2000”.  Наградата беше връчена от Делян Добрев-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Второто място в тази категория зае „Пиаца Италия” ООД за провеждане на кампании, форуми и събития, насочени към опазването на околната среда с цел да се създаде мотивиран „Зелен тим” в компаниите.
На церемонията беше връчена и една специална награда  - на пловдивската болница УМБАЛ „Свети Георги”, за изграждане на паркови пространства.
Кампанията „Зелена България” ще продължи до края на годината в още две категории – най-активна община и най-зелен град.
Министър Караджова обяви пред журналисти, че на последното си заседание Управителният съвет на ПУДООС е гласувал 300 хиляди лева награден фонд, с които МОСВ ще обяви зелен приз за медии за техни собствени кампании, насочени към повишаване на екологичната култура на българите.

На снимките: министър Нона Караджова връчва грамота на Александър Григоров, директор "Околна среда” в Елаците-Мед АД.