Потребителите постепенно се отказват да ползват бутона Start в Windows, сочат проучвания. Ето защо Microsoft няма да включи този елемент от интерфейса в новата операционна система Windows 8, пише британският сайт PC Pro.


Представители на Microsoft се позовават на данни от телеметрични проучвания, които показват, че потребителите вече не пускат програми от менюто Start, а предпочитат да поставят иконите на приложенията в панела със задачи. Оказва, че Start е все по-малко използван елемент, е заключението на Microsoft.

„Наблюдавайки тази тенденция, решихме, че нуждата от бутон Start отпадна и можем да го премахнем”, споделя Чeйтаня Сарин, мениджър в Microsoft.

Освен това все по-голяма популярност придобиват „горещите” клавиши. Така например, при натискане и бутона „Windows” и след това „1” се пуска Internet Explorer, допълва Сарин. При подобно съчетание стартира програмата, която стои на първо място в панела със задачи.

Първите информации, че Microsoft ще премахне Start от Windows 8, се появиха по-рано тази година. Тогава се прокрадна мнението, че компанията прибягва до този ход с цел да защити по-добре системата си от хакери, но повечето специалисти обориха ефективността на подобна мярка.