Макар и Windows компютрите да остават най-популярни в света, съотношението с продадените Mac-ове намалява, обяви анализаторът Хораци Дедю от Asymco. Пикова за Windows е била 2004 година, когато са продадени 182,5 млн. PC с операционна система на Microsoft спрямо 3,25 млн. Mac компютри. Съотношението между двете платформи тогава е било 56:1, след което започва спадът на Windows машините, в резултат на няколко фактора.


На първо място, пазарът е бил пренаситен от продукти. Второ, потребителите са започнали да недоволстват от Windows XP, а появата на Vista е предизвикала вълна от критики. Накрая, преди 7 години лаптопите започнаха да се разглеждат като заместници на настолните РС, като тук дръпва Apple с нейните MacBook, благодарение на тясната интеграция на хардуера и софтуера. Освен това през 2005 г. Apple обнови линията популярни плейъри iPod, пусна операционната система Mac OS X 10.4 Tiger (която стана първа стъпка към разработване на мобилна OS X) и обяви прехода към процесори Intel.

В резултат на всичко това продажбите на Windows PC спрямо Mac паднаха до съотношение 44:1, а в момента този показател е около 20:1, посочва Дедю. Това не е изненада предвид огромните печалби на Apple от iOS устройства и Mac компютри, които достигат 4 милиона броя за тримесечие. По съотношение на продажби Microsoft е слязла спрямо Apple на нивата от 1985 г., при положение че първият "макинтош" беше представен през 1984 г.

В анализа не влизат таблетите iPad, макар и някои анализатори да ги причисляват към компютрите, уточнява Дедю. Ако бъдеат отчетени продажбите на iPad, то Windows би превъзхождала Mac не повече от 6 пъти.

Откакто през 2007 година излезе първият iPhone, динамиката на продажбите на PC пада с всяко пускане на нови мобилни устройства на Apple. Популярността на „джаджите" повишава интереса и към други продукти с марката на Apple, в частност компютрите.

Пазарът действително се намира в посткомпютърна епоха, за която говореше Стив Джобс. Наблюдавайки неговото развитие, Хораци Дедю прогнозира смело, че Apple и Microsoft ще се изравнят по продажби на компютри в близките две години.