Агенцията по заетостта чрез мрежата за мобилност “Европейски услуги по заетостта” (EURES) предлага работни места, заявени от европейски работодатели. По линия на EURES – България, в рамките на една седмица са постъпили нови осем заявки от различни европейски страни, като Словения, Дания, Малта, Кипър, Словакия, Чехия, Швейцария и Люксембург за над 40 работни места в различни сфери на икономиката. Европейските работодатели търсят супервайзор, служители за чекиране, служители на рампа за летище Ларнака в Кипър; камериерки в 5 звездни хотели за Малта; зидари, инженери, пекари, сервитьори за Словакия; 5 регионални мениджъри за България търси швейцарски работодател; корабен капитан на шлеп и помощник капитан за Люксембург; лесовъд за Словения; каменоделец за Чехия и ягодоберачи за Дания.

Заплащането е различно. То зависи от професията и държавата, където желаещите ще работят. Така например за Люксембург заплатата е 1 500 евро месечно; в Малта заплащането е на час; за Кипър варира от 850 до 1 620 евро; за Словакия е около 900 евро и т.н.
Желаещите да кандидатстват трябва да подадат автобиография на английски език в съответното бюро по труда по местоживеене. За ягодоберачи в Дания се кандидатства чрез попълване на регистрационна форма на адрес: www.seasonalwork.dk.  Ако те бъдат одобрени,  датският EURES съветник се свързва с тях. Затова данните трябва да бъдат абсолютно точни и правилно попълнени. Преди отпътуването одобрените кандидати получават трудови договори. През 2007 година 40 българи са работили в Дания по аналогична заявка.
Повече информация за офертите от чужди работодатели може да получите в Бюрото по труда.