Напоследък зачестиха сигналите от граждани, че лекари от местната болница задържали съобщенията за смърт на починалите им близки. Опечалени от сполетялото ги нещастие, хората въобще не се замисляли върху постъпката на медиците. Не задавали и въпроси.  В последствие се оказвало, че съобщенията за смърт отивали директно в частната траурна агенция, която от години се помещава в болницата. Така близките на починалите били поставени пред свършен факт – да се бръкнат дълбоко в джоба, за да се снабдят от агенцията с необходимото за организиране на погребение. Хората дори нямали възможност да проверят какви цени на траурните услуги предлагат на други места в града.

За информация на гражданите botevgrad.com проучи цените за тъжни ритуали в общинско предприятие “Обредни дейности”. Оказа се, че едно погребение, на което се очаква да присъстват 100 човека, излиза 198 лв. Ето какво е включено в цялостния пакет услуги на тази цена: катафалка – 15 лв., обикновен кръст – 6 лв., надпис на кръст – 5 лв., 10 бр. некролози – 5 лв., покров – 6 лв., икона, кръстче, огледалце, халка – 6 лв., чаршаф – 6 лв., калъфка – 3 лв., жалейки – 2 лв., траур за врата – 3 лв., 100 бр. свещи – 10 лв., автобус – 20 лв., ритуал и зала за поклонение – 20 лв. сварено жито за 100 човека – 16 лв., подавки за 100 човека – 70 лв., погача – 2 лв. и 100 бр. чашки – 3 лв. Обикновен ковчег и изкопаване на гробно място са за сметка на общината.

Що се отнася до съобщенията за смърт – те се предоставят на близките на починалите. Въз основа на медицинския документ се издава акт за смърт в Обредния дом. Оригиналът остава в общината, а препис получават близките. За процедурата не се заплаща – казаха от Обредния дом. От общинското предприятие подчертаха, че нямат нищо общо с траурната агенция в болницата.