Над 1800 кандидат-студенти са се явили на изпита по български език и литература в Софийския университет „Свети Климент Охридски”.

В 7.50 ч. бяха изтеглени следните две теми, от които кандидатите трябва да изберат една:
Първи вариант: Страданието като съдба в поезията на Пейо Яворов.
Втори вариант: Съпоставете цитатите и осмислете заложените в тях проблеми: "И сякаш аз не съм живеел никога, и зла измислица е моето съществуване" от стихотворението "Повест" на Атанас Далчев. Втори цитат: "За него живота направил бих всичко" от стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров.

Темите бяха обявени в 8.00 часа по БНР от доц. Паулина Стойчева, председател на изпитната комисия в СУ.

Изпитът ще продължи четири астрономически часа. Първата тема е за създаване на аргументативен текст по проблем, поставен в творчеството на конкретен автор от българската литература. По тази тема проблемът е предварително зададен във формулировката й.

По втората тема кандидатите ще трябва да напишат аргументативен текст по проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът в тази тема трябва да бъде изведен и формулиран от самите кандидат-студенти, като те ще избират и жанровата форма, по която ще пишат, посочват от СУ.

Препоръчително е изпитните работи на кандидатите да са в обема, определен от предоставения им комплект с листове (8-10 страници), напомнят от висшето училище.

Резултатите от изпита ще станат ясни до 10 дни. С този изпит се кандидатства за специалностите: „Психология”, „Културология”, „Библиотечно-информационни науки”, „Архивистика и документалистика”, „Теология”, „Българска Филология”, „Румънска филология”, „Славянска Филология”, „Социална педагогика”, „Специална педагогика”. „Логопедия”.
С изпит по история и български език се влиза в специалностите: „Право” и „Балканистика”.