Експертите на дружеството дават практични съвети как да се намали консумацията през горещите месеци ЧЕЗ призовава своите клиенти да подхождат разумно към потреблението на електроенергия през летния сезон. Целта е да бъде избегнато свръхнатоварването на електрическата мрежа вследствие повишената употреба на охладителни електроуреди през горещите месеци на годината.
„Един от най-ефективните начини за разумно потребление е използването на климатици от висок енергиен клас и доброто термоизолиране на сградите. Общата климатична инсталация определено е най-икономичният вариант за охлаждане на сградите", каза Ясен Тодоров - директор „Управление на мрежата” в „ЧЕЗ Разпределение България”. "Когато използваме енергията разумно, ние не само допринасяме да се избегне претоварване на мрежата, но помагаме за опазването на природата и намаляваме личните си разходи”, допълни той.
ЧЕЗ води последователна политика за информиране на потребителите по въпросите на енергийната ефективност. Преди две години дружеството организира акция с големите вериги магазини за популяризиране на електроуредите с висок енергиен клас, а на корпоративния сайт бе създадена специална страница за енергийна ефективност. Компанията разработи и калкулатор за самостоятелно изчисление на потреблението на електроенергия.
С цел да улесни клиентите си и да стимулира енергийно ефективното потребление, по-рано тази година, ЧЕЗ издаде наръчник „Енергиен спестовник” с полезни съвети как да бъде оптимизирано потреблението на електроенергия. Книжката се разпространява безплатно в Центровете за обслужване на клиенти и може да бъде намерена на корпоративния сайт www.cez.bg.