България ще направи всичко необходимо виновните за трагедията да бъдат справедливо наказани.

Това е заявил президентът Росен Плевнелиев в телефонен разговор с израелския държавен глава Шимон Перес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев изрази съболезнованията си за загиналите израелски граждани при терористичния акт на летището в Сарафово.

Според Росен Плевнелиев и Шимон Перес - трагедията край Бургас ще направи още по-силно приятелството между България и Държавата Израел. Двамата президенти дадоха висока оценка за бързата реакция и работата на българските медицинските екипи в бургаската болница, благодарение на които са спасени човешки животи.

Предприети са всички мерки за гарантиране на сигурността на израелските граждани на територията на страната, увери българският държавен глава и подчерта отличното сътрудничество между българските и израелските служби.

Отношенията между България и Държавата Израел са изключително приятелски на всички равнища, подчерта президентът Шимон Перес. Пред президента Плевнелиев той изрази благодарността си за създадената от българските власти организация след трагедията.

„Трябва да бъдем единни и да не оставим терористите да победят“, е заявил израелският държавен глава и е уверил президента Росен Плевнелиев, че Държавата Израел „открито и с всичките си сили“ ще направи максималното виновните за насилието да бъдат наказани.