Лекарствен продукт от групата за онкологични заболявания е поевтинял с близо 600 лв., съобщи в ефира на БТВ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя поясни, че това лекарство се е продавало на много по - ниски цени в други по - богати държави от Европейския съюз. Атанасова съобщи, че още едно лекарство е поевтиняло с доста голяма цифра.

Десислава Атанасова е категорична, че Комисията по цени и реимборсиране е неподкупна. По думите й, е факт, че има воля цените на лекарствата да паднат. Министърът обясни, че Комисията ще бъде постоянен орган със собствена администрация и тя ще работи непрекъснато. Атанасова е категорична, че тогава наистина ще се види разликата в цените на лекарствата и поевтиняването им ще се усети от хората.

Здравният министър обясни как се формира на цената на лекарствата - цената на производителя, двете надценки и ДДС - то върху медикаментите. Атанасова обаче е категорична, че не зависи от нея само да бъде намалено ДДС - то на лекарствените продукти. Тя съобщи, че е разговаряла по темата с финансовия министър Симеон Дянков.

Относно проблемите в болниците и новооткритите нарушения, Десислава Атанасова заяви, че не иска да се ангажира да коментира каква е причината довела до тях.

Здравният министър съобщи, че до минути ще назначи и проверка относно случая с лекарите от "Пирогов" обиждали възрастна жена.