Учените сигнализират, че ако раждаемостта остане на това ниво, към 2050 година на планетата ще настъпи глад и екологическо пренатоварване.

Според вицепрезидентът на Центъра за стратегически комуникации Дмитрий Абзалов, за да се избегне енергийната криза, държавите трябва да обединят ресурсите си. Пред „Утро России" той поясни, че вече има международна кооперация по добив и използване на енергийните ресурси и това е ОПЕК.

Идеята за създаването на световна планова икономика за преразпределянето на ресурсите не е нова. Тя се е появила още пред 90-те години на миналия век, но засега не е детайлно разработена, все още не е изяснен механизма на избора на представителите на страните и предполагаемия начин за управление.

За да не убие човечеството Земята, трябва да се повиши ефективността при усвояването на ресурсите. За това трябва да бъде намален активния прираст на населението и да се замислим за перспективата за заселване на територии, в които до момента няма хора. Става въпрос не само за колонизирането на планети, но и за пустеещи територии на Земята. Япония и Холандия показват на практика как може да се отвоюва от морето земя и да се създаде на нея селище, заяви ученият.