Литекс победи Левски с 1:0 в дербито на 18-тия кръг в А група. Единственото попадение на „Георги Аспарухов” отбеляза Ду Бала в 25-тата минута.

Игор Томашич пропусна поредна дузпа за Левски през втората част, а връх на безсилието бе червеният картон, който получи Юсуф Рабех в края на срещата.

Противно на очакванията за слаба посещаемост, на „Герена” имаше над 10000 зрители, които не спряха да подкрепят своите любимци, въпреки негативния резултат.

Лошите новини за Левски започнаха още в 8-мата минута, когато Даниел Боримиров трябваше принудително да бъде заменен от Зе Соарес. Това доведе и до промяна на постройката на „сините”. На мястото на Боримиров застана Миро Иванов, а Соарес заигра по крилото.

Най-чистото положение за „сините” през първите 45 минути бе пропиляно от Жеан Карлос само 3 минути преди гола за гостите.

Николай Димитров навлезе в полето на „оранжевите” и подаде към Кръстовчев, който хитро с пета изведе бразилеца сам срещу Тодор Тодоров. Ударът на Карлос мина покрай гредата, но преди това помощник-съдията от Австрия бе вдигнал флага за несъществуваща засада.

В 25-тата минута Зоран Янкович центрира от корнер на близката греда, където намери Крум Бибишков.

Юношата на Левски с параболичен удар с глава удари горната греда, след което топката попадна в Ду Бала, който също с глава от близо не остави шансове на Георги Петков и откри резултата.

След попадението гостите за кратко имаха надмощие на терена, но в края на полувремето „сините” пропуснаха да изравнят.

Първо в 39-тата минута Миро Иванов центрира в наказателното поле, където Жеан Карлос с глава бе близо до гол, но ударът му мина малко над вратата.

В 44-тата минута пък самият Иванов можеше да огорчи празника на именника Тодор Тодоров. „Шуменския Деко” стреля опасно от пряк свободен удар, но стражът на „оранжевите” успя да изчисти в корнер.

Втората част започна със страхотен шанс за Литекс. Грешка на централните защитници на Левски остави Сандриньо сам срещу Петков, но националния страж по виртуозен начин остави изби и запази интригата в двубоя.щ

Постепенно домакините сериозно затегнаха обръча пред вратата на Тодор Тодоров, но Карлос, Кръстовчев и Иванов не можаха да отбележат.

При поредната атака на „сините” в 72-рата минута Кръстовчев с глава свали топката за Жеан Карлос в наказателното поле, който обаче бе фаулиран от влезлия като резерва Седрик Юрас. Съдията Гералд Лихнер моментално отсъди дузпа, а зад топката застана Игор Томашич. Тодоров обаче спаси удара на Томашич и по този начин спаси четвърта дузпа срещу Левски в последните 3 дни след драмата за Купата на страната.

7 минути след пропуска втори жълт картон получи Юсуф Рабех, който остави своите съотборници с човек по-малко на терена.

Въпреки числения си пасив, шампионите продължиха да създават опасни положения.

В 85-тата минута невероятен пропуск направи Миро Иванов. Той премина през няколко футболисти на Литекс, но в крайна сметка стреля в тялото на Тодоров, вместо на потърси Кръстовчев, който чакаше абсолютно сам.

В даденото от съдията продължение в предни позиции се появи дори Георги Петков, но и той не можа да помогне за отбелязване на гол.

„Сините” продължиха печалната си статистика, след като не можаха да вкарат гол на Литекс за 210 минути игрово време.

След днешната загуба шампионите се простиха и с минимални шансове за нов триумф в А група и ще трябва да се съсредоточат в битката за второто място с Локомотив София.

Във временното класиране „сините’ са трети на три точки зад софийските „железничари” и на цели 11 зад вечния си съперник ЦСКА.

Левски: Петков, Миланов, Томашич, Рабех, Минев, Боримиров (9’ Зе Соарес), Сърмов, Иванов, Карлос, Кръстовчев, Н. Димитров (74’ Балтанов)

Литекс: Тодоров, Венков, Николов, Камбон (70’ Юрас), Манолев, Генчев, Сандриньо, Ду Бала (53’ И. Попов), Том, Янкович, Бибишков (46’ Нифлор)