Учениците ще се оценяват и по проекти, върху които работят по всички предмети, казва зам.-министърът на образованието Милена Дамянова

От учебната 2012/2013 г. ще има изискване към учениците от първи до 12-и клас да работят по проекти по всички учебни предмети и ще бъдат оценявани по тях, казва в интервю за БТА заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.
Тя добави, че и сега в някои училища, например в Софийската математическа гимназия, има подобно оценяване.
Министерството на образованието, младежта и науката ще изисква да има оценка на учениците и по проекти, тъй като наредбата за оценяване е много остаряла и се нуждае от промени, заяви Дамянова.
Тя отбеляза, че се очаква да бъде приет новият Закон предучилищното и училищното образование, в който ще има и стандарт за оценяването. По думите й "той ще внесе новостите от учебната 2013/2014 година".
Чрез оценяването по проекти целим учениците да развият способността да покажат своите силни и слаби страни, да формират реална самооценка и да си поставят цели, обясни Милена Дамянова.

 Какви ще са промените във външното оценяване в четвърти клас?

През учебната 2012/2013 г. ще има промени в националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) в четвърти клас, но не бих нарекла тези промени драстични, посочи Дамянова.
Тя добави, че при оценяването по този предмет ще се премине, почти изцяло към формата на международното изследване "Пърлс", при което въпросите ще отговарят на световните стандарти за определяне на грамотността на учениците чрез четене с разбиране.
От досегашното външно оценяване по БЕЛ в четвърти клас ще запазим кратката диктовка, за да се провери правописа на учениците. Досегашните 15 въпроса във външното оценяване отпадат, а на тяхно място ще има текст с обем от страница, страница и половина, който четвъртокласниците трябва да прочетат.
Текстът може да е от приказка или да е от научно-популярен материал, който ще е съобразен с възрастта на учениците. Към текста ще има и около десетина въпроса, на които те ще трябва да отговорят. Тези въпроси ще са свързани с извличането на информация от него, обясни Дамянова.
Тя коментира, че няма как да се избяга от този изпитен формат, защото малките ученици също участват в международни изследвания. По думите й този вид задачи ще бъдат много интересни за учениците, а включването им в националното външно оценяване ще мотивира учителите да наблягат на тях в училище.
Това ново оценяване по БЕЛ в четвърти клас ще даде по-реалистична картина за уменията за четене на малките ученици, разбирани в по-широк смисъл като умения за възприемане и обработване на информация, а не само като ограмотяване, отбеляза Милена Дамянова.  Националното външно оценяване в четвърти клас е по предметите български език и литература, математика, "Човекът и обществото" и "Човекът и природата”. Тестовете за тях се оценяваха с 20 точки, като този брой се запазва и при четирите предмета и за новата учебна година. По математика, "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" външното оценяване през учебната 2012/2013 година отново ще е с тестове, съобщи заместник-министърът. Досега те включваха по 20 въпроса (задачи).
Сега ще намалим в тестовете броя на задачите от 20 на 19 - по тези три предмета. 16 ще са задачите от затворен тип, а 3 - ще са отворените и те ще изискват логическо мислене, креативност и инициативност. И четирите теста в четвърти клас ще се решават, както и досега, за един учебен час", обяви Дамянова.

Националното външно оценяване в седми клас


През новата учебна година няма да има промени в националното външно оценяване по математика и по български език и литература в седми клас - форматът на изпитите и задачите си остават, каквито бяха през изминалата учебна година, каза Дамянова.
По БЕЛ отново ще има преразказ върху не изучавана в училище творба, а във втория модул по математика и през новата учебна година отново ще има четири задачи, като две задачи по формата на PISA и 2 задачи с разширен отговор.
Промени обаче ще има във външното оценяване при другите предмети от националното външно оценяване в седми клас - в природните и обществените науки, и в чуждите езици.
С тези учебни предмети не се кандидатства и към тях "интересът и вниманието, като че ли са доста занижени и не се възприемат насериозно", коментира заместник-министърът.
Тя добави, че сега за тях се разработват примерни тестове, в които ще има повече задачи със свободни отговори.

Държавните зрелостни изпити

В държавните зрелостни изпити за 12-и клас през новата учебна година няма да има никакви промени.

Учебниците и новите учебни програми


Новите учебни програми вече се обсъждат, независимо че това обсъждане не е било публично и не е било пред медиите.
Учебните програми от първи до седми клас бяха предоставени на рецензенти в началото на август, каза заместник-министърът. Преди началото на учебната година ще представим учебните програми по математика и по информационни и комуникационни технологии от първи до седми клас, добави Дамянова.
По думите й в новите учебни програми ще бъде заложено, че до 60% от учебното съдържание трябва да е отделено за теоретичните знания, а  40% - за практическите упражнения
Това изискване е различно за различните програми, някъде има превес на практическите упражнения или те може да са и над 40%. В новите учебни програми обаче никъде няма да има теоретични знания над 60%, обеща Дамянова.
Новите учебни програми ще бъдат утвърдени с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Имаме уверението на председателя на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков, че той ще бъде приет в първите месеци на новата парламентарна сесия.
"Това е закон, който много е обсъждан, очаква се от гилдията. Той ще подреди образователната ни система, ще позволи да има промяна в учебното съдържание, за да имаме нови и интерактивни учебници", коментира Милена Дамянова.
По думите й след приемането на новия закон се очаква да има нови учебници от учебната 2014/2015 година за първи, пети и осми клас, тъй като процесът на одобряването и написването им е дълъг.
Всяка година от учебници за различните класове "изваждаме грешки, неточности, променяме факти и статистически данни, които вече не са актуални", каза заместник-министърът.
Дамянова уточни, че за новата учебна година са актуализирани учебници и учебни помагала за четвърти клас, както географията и историята от девети до 12-и клас.
В тях влезе съвременната история - това е много дебатиран въпрос, въпреки че до миналата година "имахме атаки", че това са учебници, които не дават на учениците актуални знания, коментира Дамянова.

Учебната година започва на 17 септември


Новата учебна година ще започне на 17 септември, тъй като 15 септември през тази година се пада в събота. За втора година, всяко училище само ще реши в колко часа да започне първият учебен ден, каза Милена Дамянова.
По предварителни данни към 15 юли тази година записаните първокласници в страната са 60 872, но по статистически данни випускът е от 64 863 деца, съобщи Дамянова.
Тя добави, че записванията за първи клас продължават до 15 септември.
През учебната 2011/2012 г. учениците от първи до 12-и клас бяха 732 756, очакваме приблизително да са толкова и през новата учебна година, заяви заместник-министърът.
От новата учебна година целодневната организация на учебния процес ще обхване първи, втори и трети клас, но по желание на родителите. За календарната 2012 г. са отделени 69 млн. лв. за занималните в страната. От тях около 30 млн. са от държавния бюджет, а останалите 39 млн. са европейски средства, обяви Милена Дамянова.
Тя припомни, че проектът "Успех" за извънкласните занимания в училище е тригодишен. Той ще продължи и през новата учебна година.
Проектът се финансира със 100 млн. лева от ЕС и за един учебен час учителите ще продължават да получават по 12 лв.

Кампанията за намаляване на тежестта на ученическите раници

ще продължи и през новата учебна година. За изминалата учебна година 697 училищата имаха шкафчета за съхранение на учебниците, а 1 346 училища разполагаха с втори комплект с учебници, с изтекъл срок на употреба, но годни за използване от учениците.
Целта е те да ги използват в клас, за да не носят вкъщи тежките си раници. Всички ученици, които посещават занималня от първи до трети клас обаче ще могат да оставят раниците си в училище.

Заплатите на учителите


Попитана дали има ли възможност за повишение на учителските заплати и откога, заместник-министър Дамянова каза, че се "водят преговори и не може да прави прогнози", но отбеляза, че всичко е въпрос на бюджетна процедура.
По принцип МОМН ще подкрепи такава възможност, ако тя реално съществува, но образованието не е сектор, който се развива самостоятелно, заяви Дамянова.
Тя отбеляза, че за първи път от години образованието получава толкова много средства от оперативните програми на ЕС - 100 млн. лева за програмата "Успех" - за извънкласните занимания в училище, а за квалификациите на учителите са отпуснати от ЕС 75 млн. лв.

За кариерното ориентиране на учениците от първи до 12-и клас 

също има европейски средства - 10 млн. лв., за студентските и за ученическите практики ЕС ни предоставя 90 млн. лв., за учебните програми - 10 млн. лв., а за ограмотяването на възрастни - също 10 млн. лв., каза Дамянова.
Източник: vesti.bg