Десетки жители на Правец днес положиха цветя пред паметника на бившия държавен глава Тодор Живков.
„За правчани не стои въпросът кой е Тодор Живков и какви са оценките за неговото управление. За жителите на Правец той е наш съгражданин. Ако за някой някъде той е противоречива личност, тук в Правец това не стои като въпрос. Ние сме родното място на бившия държавен глава и всяка година почитаме годишнината от неговото рождение.
Дали има носталгия за времето преди 20 години или отричаме всичко? Това няма значение. Тодор Живков е роден в Правец, направил е много за родния си край и ние сме му благодарни” –  заяви в словото си пред паметника на Живков кметът на Правец Румен Гунински.
Букет бели хризантеми пред паметника поднесе и внучката на бившия държавен глава Евгения Живкова. Представители на общинските организации на БСП от Ботевград и Правец също почетоха годишнината. Тук бе и председателят на областното ръководство на БСП Маргарита Петкова.
Бившият министър на правосъдието Младен Червеняков бе единственият политик, забелязан на тържеството.
В къщата-музей на Тодор Живков бе открита изложба от подаръци на Тодор Живков, които той е получавал като държавен глава. Този път са изложени непоказвани досега предмети и те могат да бъдат видени до 14 октомври.
В градината на къщата са подредени картини, собственост на фонда „13 века България”. Повечето от тях са на чуждестранни автори. Музеят в Правец притежава около 500 картини и други произведения на изкуството, които бяха предоставени от фонд „13 века България”.
Тържествата в Правец продължават в 16 часа, когато в Историческия музей ще бъде показан документалният филм на режисьора Светослав Овчаров „Човека и народа”.