Народното събрание обяви обществена поръчка с прогнозна стойност 4 388 250 лева с ДДС за 75 автомобила, което прави около 50 хил. лв. за кола.
В поръчката са обявени точните технически изисквания за возилата. Те трябва да са със задвижване 4х4 със система за разпределение на въртящия момент между предната и задната ос, резервоар, не по-малък от 70 литра, задни светлини с LED технология и старт-стоп система на двигателя, съобщава “Дневник”.

Оказва се, че едновременно и на четирите от десетките изисквания отговоря само един модел автомобил на българския пазар. Това е Фолксваген “Пасат”. По неофициална информация 13 дистрибутора са платили за тръжна документация, но едва 2 фирми са подали предложение.

Парламентът иска със същата поръчка още 5 лекотоварни автомобила и 5 пътнически микробуса, като общата прогнозна стойност е 5 229 999 лева с ДДС. Доставката трябва да се извърши в следващите 36 месеца.

Въпросът с депутатските коли вълнува гражданите от началото на прехода, но всъщност играе основна роля за бизнеса. В период на криза държавата се превръща във все по-сериозен играч на засегнатите пазари, какъвто е и продажбата на нови автомобили.

Автопаркът на парламента не е обновяван над пет години, което беше основният използван аргумент при обявяването на намерението да се купят нови коли. Още в края на миналата година председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че тази година 1 млн. лева от бюджета ще са за покупка на автомобили, защото много от сегашните били остарели и амортизирани. Сегашните коли на депутатите са БМВ и “Мерцедес”. Цачева обеща, че новите коли ще бъдат по-евтини от предишните, за да се направи икономия в условията на криза.