Депутати от мнозинството обмислят дали да не падне тоталната забрана за тютюнопушенето в закрити обществени пространства и да се върне старото положение да се използват обособените за целта зони, предаде Дарик.
Според народните избраници в заведенията отново трябва да има места за пушачи и непушачи, снабдени с нужните климатични инсталации, тъй като при сегашното положение ресторантьорският бизнес търпи огромни загуби. Според данни на НЦИОМ заради забраната оборотът на места в бранша е паднал наполовина.
Освен това депутатите от ГЕРБ изтъкват като аргумент и иващата зима. Тогава щяло да се засили недоволството на пушачите, защото, за да запалят, трябва да излизат навън при отрицателни температури. От това ще останат недоволни и собствениците на заведения, тъй като расте рискът много пушачи да си тръгнат, забравяйки да си платят сметката, под предлог, че уж са напуснали за по цигара.
Не се знае кога точно ще бъдат внесени измененията в закона за здравето. Възможно е това да стане през ноември, което означава, че до края на годината промените могат да бъдат факт. Така на практика само шест месеца след влизането в сила на пълната забрана за цигарения дим, тя ще бъде отменена.
Премиерът Бойко Борисов беше автор на идеята тя да бъде въведена от 1 юни, негова ще бъде и последната дума дали режимът да бъде облекчен.
От здравното министерство обаче обясниха, че не предвиждат промяна. „Около 3 месеца и половина са минали, откакто новите изисквания са в сила. За това време не могат да се очертаят нито крупни успехи, нито някакви апокалиптични картини. Българското общество прие промените разумно. Ако сега се даде заден ход, това ще се приеме негативно и няма да се създаде устойчивост в този преломен момент на пречупване на обществото, към който вървим”, заяви Димитър Димитров от дирекция „Обществено здраве” в министерството.
Преди броени дни Швейцария върна пушенето след референдум, при който се оказа, че две трети от гражданите са против пълната забрана.